Nieuws
Lokaal gestuurde ontwikkeling in Afghanistan
Dinsdag 10 september kwamen mensen bijeen op de campus van Wageningen om de samenwerking tussen Village of Peace en de Wageningen Wetenschapswinkel te vieren. De avond bracht mensen samen die een zorg en liefde voor het Afghaanse volk delen, met name op het vlak van het verbeteren van de voedselzekerheid. Bijna 20 miljoen Afghanen hebben te maken met voedselonzekerheid en 6 miljoen mensen lijden aan acute ondervoeding. Laurens Lagerwerf, CEO van Village of Peace, benadrukte de cruciale behoefte aan voedselzekerheid om de cyclus van armoede, geweld en onrecht in Afghanistan te doorbreken. De samenwerking met de Wetenschapswinkel kwam tot stand om het werk dat Village of Peace al doet – High Diversity Garderning (HDG) – te evalueren en wetenschappelijk te onderbouwen.
Empowerment van lokale gemeenschappen
Village of Peace werkt aan de empowerment van lokale gemeenschappen, met name kwetsbare groepen zoals weduwen en kinderen. Ze richten zich op de lange termijn. Zo wordt noodhulp gecombineerd met training en programma's, zoals het HDG-programma, om te werken aan zelfredzaamheid en lokaal eigenaarschap. Amina, die betrokken was bij de training, zei: “Deze vrouwen zijn niet alleen zelfvoorzienend geworden, maar ook rolmodellen.” En een van de deelnemers zei: “Ik dacht dat werken op het land alleen voor mannen was. Nu heb ik mijn eigen tuin en verbouw ik gezond voedsel voor mijn gezin.
De samenwerking
De lokale vertegenwoordiger van Village of Peace, de heer Farid Hakimi, zei: 'Het programma geeft mensen meer macht en de vooruitgang tot nu toe is bemoedigend, maar er moet nog veel meer gebeuren.' Daarom zocht Village of Peace de expertise van de Wageningen Wetenschapswinkel. De projecten zorgden voor tastbare resultaten, maar een samenwerking met de Wetenschapswinkel was nodig om een manier te vinden om dit te staven met bewijs. De samenwerking met de Wetenschapswinkel bracht Village of Peace in contact met studenten, stagiaires en onderzoekers van Wageningen Centre for Development Innovation (WCDI), die als doel hebben om kennis om te zetten in actie. De samenwerking hielp niet alleen bij het ontwerpen van een tool voor het verzamelen van gegevens voor de evaluatie van het HDG-programma, maar omvatte ook trainingen over het gebruik van de tool en het analyseren van de gegevens. Dit alles met het doel dat Afghaanse programmamedewerkers dit proces in de toekomst zelfstandig kunnen uitvoeren. De internationale setting van dit project was een uitdagende maar verrijkende onderneming voor alle betrokkenen.
SEEDS Afghanistan
Het resultaat van deze samenwerking was niet alleen de verbetering van monitoring en evaluatie, maar ook de start van een nieuwe organisatie die tijdens de avond werd gepresenteerd: SEEDS Afghanistan. SEEDS is een onderzoeksinstituut dat zich richt op het aanpakken van het complexe probleem van voedselonzekerheid in Afghanistan. Dit door samen te werken met lokale partners aan praktische oplossingen die een verschil zullen maken voor de meest kwetsbare mensen in Afghanistan. Ze werken aan duurzame oplossingen, emancipatie van de lokale bevolking en praktisch onderzoek naar de beschikbaarheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid van voedsel.
Al met al was het een inspirerende avond vol verhalen over de veerkracht van Afghanistan en de voortdurende inspanningen om de zelfredzaamheid en zelfvoorziening te verbeteren en te werken aan ontwikkeling op de lange termijn. Dit zal worden voortgezet met de oprichting van een nieuwe organisatie die zich inzet voor de emancipatie van Afghanen.