Nieuws

Lancering WUR Gender+ Equality Plan

article_published_on_label
11 december 2024

3 December 2024 gaf rector Prof. dr. Carolien Kroeze officieel het startsein voor het WUR Gender+ Equality Plan, 2024-2028. Daarna ging Prof. dr. Yvonne Benschop (Radboud University) in op de mogelijkheden en valkuilen naar een meer intersectionele benadering van inclusiviteit, zoals vereist door de EU. Margreet van der Burg benadrukte vervolgens hoe het WUR G+EP de coherentie, synergie en duurzame inbedding van verdere gender+ integratie in het onderwijs en onderzoek, HR, sociale veiligheid, en Work-Life Balance versterkt. Tenslotte kregen Marrit van den Berg (DEC-SSG), Chizu Sato (Gender+ minor en CoP) en Joshua Wambugu (DARE) de WUR Gender+ Equality Award voor WUR ‘good practices’.

Als startsein voor het WUR Gender+ Equality Plan, 2024-2028 installeerde rector Prof. dr Carolien Kroeze de WUR G+EP Regie Groep en Werkgoep. De Regiegroep bestaat uit de decanen van Onderwijs en Onderzoek, resp. Profs Arnold Bregt en Wouter Hendriks, en Corporate Directeur HR, Martijn Scheen. De Werkgroep omvat de staf voor de verschillende G+EP dimensies, nu Joyce van der Velde (Sociale Veiligheid), Ina Lüttmann en Alejandra Guijo Bermejo (Diversiteit & Inclusie), Fleur Huijsman (Work-Life Balance-Vitaliteit) en Margreet van der Burg (Intersectional Gender Studies). Zij kregen allen een mok met motto. Het WUR G+EP volgt op de Gender Action Plans en het Plan ‘Towards a Gender-SMART WUR'. Rector Kroeze betreurt dat dit werk nog altijd nodig is en dat het haar volledige steun zal ondervinden. Als lichtpuntje verwees zij naar het groeiend aantal vrouwen onder de rectoren van de Nederlandse universiteiten.

Prof. dr. Yvonne Benschop (RU) benoemde daarna de mogelijkheden en valkuilen bij het toewerken naar meer inclusieve Gender Equality Plans vanuit haar onderzoek naar verscheidene Europese case studies waaronder de WUR. Zij gaf een overzicht van de nieuwe terminologieën en concepten uit en de lessen die we kunnen leren van het European Centre of Excellence on Inclusive Gender Equality – INSPIRE waar zij deel van is. Ze wees ook op de ‘good practices’ bij de WUR om op verder te bouwen: 1. Het geïntegreerde inclusieve WUR G+EP ontwerp; 2. De aspiratie bij WUR om inclusiviteit vanuit dwarsdoorsnedes in (intersectionele) sociale dimensies te benaderen; 3. De aanwezigheid van adequate kennis in de eigen organisatie; 3. De inbedding in de algehele organisatiestructuur en -processen.

Nieuwsitem Picture2.jpg
Picture3 News Item.jpg

De reacties en dialoog aan het einde leidden tot de volgende punten ter verdere  uitwerking:

  • De noodzaak dat meer personen bij de uitwerking betrokken raken, specifiek ook mannen. Twee suggesties werden gedaan: A.nieuwe werknemers bij hun introductie met het WUR G+EP beleid bekend te maken door middel van informatie en/of workshop, B. allen een volgende keer vragen een man extra uit te nodigen mee te komen.
  • Het belang om juist leerstoelhouders en teamleiders mee te nemen in de verdere implementatie. Het voorstel is met steun van de rector, via de Science Groepen, een workshop met hen te organiseren waarin inclusieve management- en leiderschapsstijlen centraal staan.
  • Op de vraag van studenten hoe zij het beste kunnen bijdragen, werd geopperd hen te vragen hoe zij dat zelf zien en hen vervolgens in zulke activiteiten te ondersteunen.
  • De voorzitter van de gezamenlijke raad van WUR benadrukte dat de raad betrokken en geïnformeerd wil blijven door eenieder om verdere voortgang te ondersteunen, de studentenraad daarbij inbegrepen.
    Media.jpg

    De middag eindigde met de uitreiking van 3 WUR Gender+ Equality Awards voor het oppakken - in samenwerking met anderen - van één of meerdere aspecten van het WUR Gender+ Equality Plan. Het borduurt voort op de Gender-SMART Award en is er op gericht WUR ‘good practices’ te belonen en bekend te maken om anderen te inspireren.