Nieuws
KennisOnline Magazine 2024: windparken, waterlinzen, koffiecapsules, AI en meer
De 2024-editie van KennisOnline Magazine is verschenen. In dit online magazine vind je tien multimediale verhalen over onderzoek dat Wageningen University & Research heeft uitgevoerd met medefinanciering van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. WUR-onderzoekers gaan dieper op hun werk in en vertellen onder andere over onderzoek naar vissen rond windmolens op zee, waterlinzen als voedsel en meer.
Passief vissen tussen de windmolens
Nederland bouwt steeds meer windparken op de Noordzee, ook op plaatsen waar eerder gevist mocht worden. Als gevolg hiervan hebben vissers steeds minder ruimte om te vissen. Wageningen University & Research onderzoekt of er tussen de windmolens toch nog kansen zijn voor kleine vissersvaartuigen met bijvoorbeeld handlijnen of staande netten.
Een groen kijkje in het leven van een Europeaan in 2120
Wat brengt de toekomst als de natuur leidend is bij de inrichting van steden en landschappen? Als vervolg op NL2120 schetsten wetenschappers en Wageningse studenten een hoopvolle toekomst voor heel Europa: EU2120. Hoe ziet het dagelijks leven van een gemiddelde Europeaan eruit over 100 jaar?
Drinkwater, zout en energie winnen uit zeewater
Acht gigawatt aan elektriciteit uit waterstof: dat is het doel van de overheid in 2032. Een enorme opgave, omdat de beschikbare methode nu nog verre van ideaal is, volgens Irma Steemers-Rijkse van Wageningen University & Research. In het project SeaHydrogen is haar doel om verschillende processen te combineren tot een totaalconcept. Dit zal straks drinkwater, zout en energie opleveren.
Hoe blijft de Nederlandse zwarte honingbij behouden?
In de vriezer van het Centrum voor Genetische Bronnen (CGN) van Wageningen University & Research ligt een bijzondere soort opgeslagen: de zwarte bij. Samen met andere organisaties probeert het CGN de enige inheemse honingbij te behouden, voor een toekomst met robuuste landbouw én een hoge biodiversiteit.
De weg naar circulaire koffiecapsules
Europeanen verbruikten in 2023 zo’n drieënvijftig miljard koffiecapsules. Die berg cups vol koffiedrab is een uitdaging voor afvalverwerkers. Omdat slechts een klein deel van deze capsules daadwerkelijk wordt gerecycled, blijft de impact op het milieu groot. Welke van de onderzochte koffiecups zijn momenteel het meest duurzaam? Hoe kunnen ze het beste worden verwerkt?
De Nieuwe Hovenier helpt bewoners van aandachtswijken met groen
Bewoners die zelf het groen in hun buurt aanleggen en onderhouden, samen met een hovenier. Waarom werkt dat zo goed, juist ook in zogeheten aandachtswijken? Onderzoeker Carmen Aalbers van Wageningen University & Research zet haar kennis hierover in bij het project De Nieuwe Hovenier. Nu het project bijna ten einde loopt, deelt ze de successen.
Een uitbraak van een besmettelijke dierziekte: wat nu?
Als er morgen in Nederland een besmettelijke dierziekte uitbreekt, komt Wageningen University & Research meteen in actie. Door snel te testen en betrouwbaar advies te leveren, helpt WUR de overheid om uitbraken van dierziekten onder controle te krijgen. Hoe verloopt dit proces in de praktijk?
AI hoeft geen zwarte doos te blijven
De resultaten van Artificial Intelligence kunnen indrukwekkend zijn, maar hun werking blijft vaak onbegrijpelijk. Moeten we dan blind vertrouwen op deze algoritmen? Nee, gelukkig niet. Innovaties op het gebied van Explainable AI kunnen meer inzicht geven in AI, of zelfs ervoor zorgen dat AI zichzelf kan uitleggen.
Waterlinzen: duurzame groente van de toekomst
Waterlinzen zijn gezond, eiwitrijk en worden duurzaam geteeld. Ze kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de eiwittransitie en het wereldwijde voedselvraagstuk. Maar om dat te bereiken, moeten zowel producenten als consumenten deze innovatieve groente beter leren kennen.
De zoektocht naar circulaire potgrond voor teler en tuinliefhebber
Planten groeien goed op de potgrond, die bij iedere tuinwinkel om de hoek te koop is. Maar het veen daaruit is niet goed voor het milieu. Business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research zoekt daarom samen met de potgrondbedrijven naar alternatieven die duurzamer zijn. Biochar, een soort houtskool, zou een goed alternatief zijn. Maar is het wel zo makkelijk om veen te vervangen door biochar?