Nieuws

Inge de Graaf ontvangt Early Career Award KNAW

article_published_on_label
21 november 2023

Inge de Graaf, universitair hoofddocent van de Water Systems and Global Change group, heeft een Early Career Award gekregen. Aan deze prijs van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) is een geldbedrag van € 15.000 verbonden en een speciaal ontworpen kunstobject. Van harte gefeliciteerd!

De Graaf onderzoekt de toekomstige beschikbaarheid van zoetwater, een uitdaging die wordt verergerd door de groeiende wereldbevolking en klimaatverandering. Via een innovatief model dat grondwaterdynamiek koppelt aan oppervlaktewater laat zij zien dat grondwateronttrekkingen een grote impact hebben op de natuur. Het beter begrijpen van de interactie tussen het grondwaterniveau, irrigatie van landbouwgrond en rivieren is van bijzonder belang. Dit onderzoek laat onder andere zien dat het een uitdaging is om op wereldwijde schaal op een duurzame manier voldoende voedsel te blijven produceren.

De Graaf is blij met de prijs: “Het is heel stimulerend om te zien dat niet alleen mijn directe collega’s en vakexperts, maar ook anderen de waarde van ons onderzoek erkennen. Dit zorgt echt voor extra motivatie!” Wat zal zij met de prijs gaan doen? “Ik ben van plan het geld te gebruiken voor een bezoek aan andere onderzoeksgroepen om mijn eigen onderzoek te versterken en nieuwe ideeën te ontwikkelen. Daarnaast hoop ik hiermee ook jonge onderzoekers te ondersteunen in hun eigen onderzoek en carrière.”

Over de KNAW Early Career Award

Twaalf jonge onderzoekers uit verschillende domeinen van de wetenschap krijgen elk een KNAW Early Career Award. De prijs, jaarlijks toegekend, beloont hun uitzonderlijke prestaties met een bedrag van 15.000 euro en een uniek kunstwerk. De KNAW Early Career Award wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. De laureaten vertegenwoordigen diverse wetenschappelijke disciplines en belichamen een breed spectrum aan onderzoeksterreinen.