Nieuws
Geslaagde partnerbijeenkomst kruideninzaai-proef Zutphen
Afgelopen week vond de partnerbijeenkomst plaats van de werkgroep ‘Biodiversiteit’ binnen de PPS Grasvelden, Klimaat & Biodiversiteit. Bedrijfslevenpartners, zoals Limagrain, Barenbrug en de Nederlandse Golffederatie (NGF) kwamen kijken naar het kruideninzaai-experiment dat in het najaar ’21 is ingezaaid. Hoewel de proef nog jong is, waren er al wel verschillen in opkomst van de kruiden tussen de diverse proefvakken te zien.
Het doel van de middag was om het inzaai-experiment te bekijken en een beeld te schetsen van de verschillende monitoringsmethoden die de komende jaren in het proefvak plaatsvinden. De ontwikkelingen en veranderingen bij planten en insecten (vlinders en bestuivers) en het dichtgroeien van de zode worden vanaf voorjaar ’22 gevolgd. Daarnaast wordt onderzocht hoe burgers bloemrijke grasvelden waarderen ten opzichte van gazons.
Het was prachtig weer tijdens het veldbezoek. De deelnemers stelden vragen over de monitoring en deelden enkele interessante opmerkingen en aanbevelingen met de WUR-onderzoekers. Zo werd geconstateerd dat er nu al verschillen in opkomst van de kruiden te zien zijn in de verschillende proefvakken, dus de combinatie van voorbewerking en diverse inzaai-methoden (Volvelds frezen, Scalperen, Stroken frezen en Wiedeggen) geven verschillende effecten. Dit was ook de verwachting.
Hoe dit volgend jaar uitpakt is uiteraard nog de vraag, aangezien het ingezaaide kruiden een meerjarig mengsel betreft. Ook lijkt het of diverse kruiden in zgn. overlevingsstand staan; de opkomst is goed, maar gezien de tijd van het jaar zou je een betere groei verwachten; de droogte van het voorjaar speelt hierin een rol. Eveneens waren er verschillen te zien in het dicht groeien van de bodem tussen de verschillende inzaai-combinaties.
Eind 2021 is op locatie Skatepark Canyon te Zutphen een kruiden inzaai-experiment opgezet. Door het inzaaien van inheemse kruiden in bestaand grasland worden op korte termijn meer plantensoorten in het grasmengsel verwacht. De onderzoekers zijn benieuwd welke methode van inzaaien het beste resultaat oplevert voor zowel planten- als insectensoorten. De proef zal nog tot en met 2023 lopen. Zie ook de video van het moment van inzaaien.
Na de zomer hopen de onderzoekers de eerste resultaten van de monitoring van dit jaar te kunnen delen. Hou hiervoor de website in de gaten.