Nieuws

FoodSafety4Africa: kennis en tools voor voedselveiligheid in Afrika

article_published_on_label
8 maart 2024

Als antwoord op de dringende behoefte aan betere voedselveiligheidsnormen in heel Afrika is het project "FoodSafety4Africa" (FS4Africa) gestart. Mensen die in Afrika levensmiddelen kopen op informele markten lopen vaak risico’s. Producten op deze markten zijn namelijk vaak besmet met giftige stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Onder leiding van een consortium van gerenommeerde partners, waaronder Wageningen Economic Research (WEcR), Wageningen Food Safety Research (WFSR) en Information Technology Group (INF) of Wageningen University, is het project erop gericht om de actoren van de informele sector te voorzien van de kennis en tools die nodig zijn om veilig met voedsel om te gaan en hiermee de risico’s voor blootstelling aan aflatoxine, mycotoxines en pesticiden voor kwetsbare consumentengroepen bij het kopen van voedsel te verminderen.

Deze stoffen zijn namelijk schadelijk voor de gezondheid en niet zichtbaar in het voedsel. Ze ontstaan tijdens het productieproces van voedsel op natuurlijke wijzen of worden toegevoegd, bijvoorbeeld om gewassen van parasieten te beschermen.

FS4Africa is klaar om tastbare verbeteringen in voedselveiligheidspraktijken te stimuleren en lokale markten te verbeteren en ontwikkelt een AI-gestuurd platform en vier use cases die zich richten op specifieke uitdagingen in de informele sector.

Praktijken en systemen veranderen

Het FS4Africa initiatief beoogt praktijken en systemen binnen de informele sector te transformeren. Dit gebeurt door gebruik te maken van de expertise van WEcR, WFSR en INF (WU) op het gebied van informatietechnologie, voedselveiligheid en informele markten. Het project zal starten met een beoordeling van de huidige risico's voor de voedselveiligheid. Daarbij worden belangrijke kennislacunes aangepakt en samenwerking tussen verschillende belanghebbenden gestimuleerd. Door middel van een co-creatieve Living Lab-methodologie zullen belanghebbenden uit verschillende sectoren samenkomen. Zij zullen innovatieve producten en diensten, gericht op de behoeften van kwetsbare consumentengroepen ontwerpen en testen.

Consortium partners

FS4Africa is een consortium van 16 partners uit Afrika, Noord-Amerika en Europa, verenigd in een missie om voedselveiligheidsproblemen in de informele sector aan te pakken. Tot deze partners behoren Wageningen Research, Wageningen Universiteit en andere gerenommeerde instellingen zoals het International Institute of Tropical Agriculture (IITA), dat de gezamenlijke inspanning coördineert, McGill University, de Afrikaanse Unie, het Joint Research Centre en vele anderen.

Door samen te werken en gebruik te maken van verschillende expertises wil FS4Africa de voedselzekerheid vergroten, de regionale handel vergemakkelijken en de bestaansmiddelen van miljoenen mensen over het hele continent verbeteren.

In een oogopslag – Belangrijke feiten en cijfers
Instrument Europese Commissie subsidie
EC Subsidie € 4.984.995,00
Duur 4 jaar, 2024-2028
Consortium In totaal 16 partners uit 10 landen