Nieuws

Fokken van gezonde rashonden, hoe doe je dat?

article_published_on_label
1 juli 2024

In maart 2023 is de Wetenschapswinkel op verzoek van vereniging Boe4 gestart met een onderzoek naar het fokken van gezonde rashonden. De focus op Bouviers is al snel verbreed naar ook een aantal andere rassen en de uitkomsten van het onderzoek zijn van toepassing op alle hondenrassen.

Eigenaren van honden zijn zeer begaan met de gezondheid van hun hond. Gezondheid van rashonden is een speerpunt binnen elke rasvereniging. Dit project is een handreiking op basis van recent onderzoek hoe gezondheidsproblemen bij rashonden kunnen worden aangepakt. Naast gezondheidsonderzoeken is een goed beheer van rassen op het gebied van genetische diversiteit essentieel. Het onderzoek zoomt in op inteelt en uitsluiten van honden op basis van gezondheid. Er is balans nodig tussen het fokken op gezondheidskenmerken en genetisch beheer. Specifiek zijn 4 onderwerpen onderzocht:

  • Hoe zet je een fokprogramma op als er veel verschillende genetische aandoeningen met een hoge frequentie binnen een ras bekend zijn?
  • Kan er fokwaardeschatting (schatting van de genetische aanleg) worden opgezet voor gezondheidskenmerken, en hoeveel zal dit bijdragen tot een betere gezondheid?
  • Welke rol kunnen DNA typeringen spelen in het terugdringen van inteelt en verwantschap om de gezondheid binnen het ras te bevorderen?
  • Wanneer en hoe kan outcross worden opgezet, en hoeveel zal dit bijdragen tot een betere gezondheid?

Het aanpakken van gezondheidsproblemen is echter niet eenvoudig, deels omdat de problemen complex zijn, maar ook omdat de nodige kennis van de genetica vaak ontbreekt. Dit rapport maakt duidelijk dat er goede aanknopingspunten zijn om de gezondheid te verbeteren met fokkerij, maar dat er nog werk aan de winkel is. De meest effectieve methode voor genetisch beheer het gebruiken van mean kinship berekeningen. Het onderzoek geeft aanbevelingen voor de vier bovengenoemde onderwerpen.

Tenslotte is voorlichting bij alle maatregelen van essentieel belang om draagvlak te krijgen.