Nieuws
Experts uit de sector aan het woord over natuurinclusieve stadsontwikkeling
Hoe ziet jouw ideale stad eruit? Het is al langer bekend dat vergroening positieve effecten oplevert. In de laatste jaren is het wetenschappelijk bewijs hiervoor gegroeid en zijn er steeds meer praktijkvoorbeelden die dit illustreren. Vergroening van het stedelijk gebied is belangrijk voor een leefbare, gezonde en toekomstbestendige stad. Een stad waar men graag wil verblijven in plaats van ontvluchten, moet dan ook voldoende mogelijkheden bieden. Zo kan een stad als bruisende plek van leven met groene en blauwe zones ook oases van rust en ontspanning bieden. Hoe kunnen we de transitie naar deze stad van de toekomst versnellen?
Transitie
Hoe gaan we echt aan de slag met vergroening om de stad van de toekomst te realiseren? Om inzicht te krijgen in de transitie naar toekomstbestendige steden, spraken we met 6 experts uit de sector, van gemeente tot groenbedrijf, van woning(bouw) tot infra. Van belang zijn in elk geval de schaalniveau's waarop naar de inrichting van een stad wordt gekeken, het ecosysteem van publiek en privaat en belangrijke thema's zoals bijvoorbeeld de watertransitie. Waar we in het verleden vochten tegen het water, vechten we nu mét het water en straks misschien wel óm het water. Dit heeft invloed op de inrichting van het watersysteem in de stad.
Menselijke maat
Hoe komt de vergroeningsopgave in de stad samen met menselijke doelen zoals veiligheid en ontplooiing, waar men gelijke kansen krijgt en geluk kan vinden? Biodiversiteit en klimaatadaptatie zijn hierbij belangrijke randvoorwaarden. Het roer moet om, maar hoe betrekken we de juiste personen? Hoe wordt er binnen en buiten Nederland aan deze opgave gewerkt? Wat kunnen we winnen met kennisuitwisseling en educatie, zowel voor toekomstige als huidige werknemers in de sector? Daar zit kracht om veel mensen mee te krijgen en impact te maken.
Benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Laat de experts je in de komende weken meer vertellen.