Nieuws

Eten we in de toekomst insecten? Ontdek het op 28 september in theater Junushoff in Wageningen

article_published_on_label
18 september 2024

Welke rol spelen insecten in de voedselproductie van de toekomst? Voeren we ze aan kippen, of liggen ze binnenkort op ons eigen bord? Op zaterdag 28 september openen de deuren van theater Junushoff in Wageningen voor een inspirerende dag over insecten en hun mogelijke rol in onze voedselketen. Het evenement wordt georganiseerd door onderzoekers van Wageningen University & Research.

Hoewel veel mensen alleen al bij het idee van het eten van insecten terugdeinzen, is dit in andere delen van de wereld heel gewoon. In landen zoals Thailand, Mexico en Ghana maken insecten al eeuwenlang deel uit van het dagelijkse dieet. Tijdens het evenement leggen experts uit hoe insecten kunnen bijdragen aan een duurzamere voedselproductie en wat dat mogelijk voor gevolgen heeft voor het voedsel dat op ons menu staat.

‘Insecten zijn ideaal als voedselbron’

Insecten worden wereldwijd steeds meer gezien als een slimme oplossing voor het groeiende tekort aan eiwitten. Marcel Dicke, een expert op het gebied van insecten aan Wageningen University & Research, legt uit waarom: "Insecten kunnen efficiënt worden gekweekt met organische reststromen uit de voedselproductie en zitten vol met belangrijke voedingsstoffen. Daarom zijn ze ideaal als voedsel voor dieren én mensen. Door insecten te eten, kunnen we de druk op traditionele landbouw verlichten en bijdragen aan een duurzamere manier van voedselproductie, wat ook gunstig is voor de natuur en het milieu. Ook landbouwhuisdieren, zoals kippen, eten graag insecten, dit verhoogt hun welzijn en gezondheid.”

Ga in gesprek met experts

Bezoekers komen op de informatie-doemarkt meer te weten over bijvoorbeeld het kweken van insecten of het gebruik ervan in voedsel en veevoer. Er is volop gelegenheid om in gesprek te gaan met onderzoekers en bedrijven die vooroplopen in de insectenindustrie. Leer uit eerste hand over de innovaties die deze sector zo veelbelovend maken. Ook kun je je creativiteit kwijt in verschillende activiteiten, zoals het vouwen van papieren insecten, en is er een theaterdansvoorstelling van "Erik of het klein insectenboek".

Kookshow met beroemde chef-kok

In de theaterzaal vindt een interactieve kookshow plaats, geleid door chef-kok Joseph Yoon. Hij zal de veelzijdigheid en smaak van insecten in de keuken demonstreren. Bezoekers kunnen proeven van de heerlijke gerechten die tijdens de show worden bereid en ontdekken hoe insecten een verrijking kunnen zijn voor hun dagelijkse dieet. Yoon reist regelmatig de wereld rond om culinaire demonstraties te geven waarin hij de voordelen van het eten van insecten benadrukt. Bovendien weet hij sceptici ervan te overtuigen dat het eten van insecten helemaal niet vies en eng is, maar juist lekker! Bezoekers mogen uiteraard ook zelf proeven.

Kinderuniversiteit: Wetenschap voor de jongste generatie

Voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar is er een speciale kinderuniversiteit. Hier kunnen zij al hun vragen stellen aan professoren en leren over de wetenschap achter insectenkweek en duurzaamheid. Het is een leerzame en leuke ervaring die hen bewust maakt van het belang van innovatieve voedseloplossingen.

Gratis toegang

Iedereen is uitgenodigd om dit gratis evenement te bezoeken. Kom langs met het hele gezin en ontdek de toekomst van onze voedselproductie, met insecten op het menu.