Nieuws

Dit zijn de meest gelezen verhalen van Wageningen University & Research in 2024

article_published_on_label
2 januari 2025

We publiceren als Wageningen University & Research elk jaar artikelen, postings en video’s over onderzoek en onderwijs. Er gebeurt in Wageningen namelijk veel dat we wereldkundig willen maken: belangrijke resultaten van onderzoeken, conclusies van rapporten, benoemingen, studentenverhalen, gebeurtenissen op de campus, enzovoorts. In dit overzicht vind je de meest gelezen en –bekeken verhalen van 2024.

Algemeen: stikstof, protesten, muggen

2024 was een jaar met studentenprotesten op de Wageningen Campus. De updates hierover kregen vanzelfsprekend de nodige aandacht. Het meestgelezen verhaal van 2024 was echter het onderzoek naar stikstof in bosbodems. In 2023 herhaalden wetenschappers een meting uit 1990. Het resultaat: de hoeveelheid stikstof was enorm toegenomen. “Bossen krijgen al decennialang een fastfooddieet”, zei stikstofprofessor Wim de Vries van Wageningen University & Research (WUR).

Biodiversiteit: pesticiden, prijskaartje

Als we kijken naar het thema biodiversiteit, dan zien we opnieuw het stikstofonderzoek, maar ook verhalen over natuurinclusieve landbouw, pesticidengebruik en de wolf werden goed gelezen.

Klimaatverandering: zoden, zinkende steden

In de komende jaren moet er in Nederland zo’n 2000 kilometer dijk worden versterkt. Een manier om dijken aanpasbaar te maken aan klimaatverandering, en tegelijkertijd te vergroenen, is door begroeiing op de dijk te combineren met het voorland (kwelder of schor aan de buitenzijde van de dijk). Het verhaal hierover scoorde goed, maar ook verhalen over hittestress, dorstige bomen en zinkende steden werden goed gelezen.

Voedselzekerheid: extreem weer, Oekraïne

Voedselzekerheid hangt nauw samen met klimaatverandering en dat zien we bijvoorbeeld bij de verhalen over de impact van extreem weer, nat of droog, op voedselopbrengsten. Conflicten hebben in de geschiedenis de grootste impact op voedselzekerheid en de oorlog in Oekraïne heeft dan ook wereldwijd negatieve gevolgen, zo toonde onderzoek van Wageningen Economic Research aan.

LinkedIn: Magnolia, noorderlicht

We publiceren dan wel vooral over onderzoek en onderwijs, maar soms is het belangrijk even stil te staan bij de schoonheid van de natuur. Zoals de mooie, geurige magnolia in het Wageningse Thorckpark, die de bijnaam ‘oude dame’ heeft. Velen bleken warme herinneringen te hebben aan de boom, bleek uit de reacties op de LinkedIn-posting.

YouTube: muggen, kippen, Lupine

De bestbekeken video duurt maar 7 seconden. In die slowmotionopname zien we een mug een naderend object ontwijken. Ook de video’s van KennisOnline trokken bekijks, voor de video over welzijn bij kippen.