Nieuws

Deskundigen pleiten voor heldere definitie van Agri-PV

article_published_on_label
1 oktober 2024

Deskundigen van Wageningen University & Research (WUR), TNO en Renergize Consultancy hebben een adviesstuk opgesteld waarin zij pleiten voor een duidelijke definitie van Agri-PV. Agri-PV combineert landbouw met de productie van zonne-energie, zodat zowel voedsel als energie op dezelfde grond worden geproduceerd. De experts waarschuwen dat heldere richtlijnen nodig zijn om te voorkomen dat landbouwgrond vooral voor energie wordt gebruikt. Het adviesstuk volgt op de kamerbrief ‘Aangescherpte voorkeursvolgorde zon’. Daarin gaf het kabinet aan dat het gebruik van landbouwgrond voor zonneparken onwenselijk is, tenzij het ook voor voedselproductie wordt gebruikt.

Goede definitie van Agri-PV is cruciaal

Met de aangescherpte voorkeursvolgorde voor zonneparken streeft het kabinet naar een evenwicht tussen duurzame energieproductie en voedselzekerheid. Een heldere definitie van Agri-PV is volgens de experts daarbij noodzakelijk om kaders te bieden aan boeren, projectontwikkelaars en beleidsmakers. Ook zal dat het risico op misbruik van landbouwgrond verminderen. Als de gewasproductie door de opstelling van zonnepanelen te sterk afneemt, wordt landbouwgrond minder efficiënt gebruikt dan bij een monofunctioneel zonnepark. Een duidelijke definitie voorkomt dit door vooraf toetsbare voorwaarden te stellen aan de agri-PV opstelling en controle achteraf mogelijk te maken, aldus de opstellers van het adviesstuk.

Minimale eisen voor een Agri-PV-definitie

Op het congres SunChain op 2 oktober 2024 zal voor het eerst een openbare discussie plaatsvinden over de definitie van Agri-PV. Volgens de experts van WUR, TNO en Renergize Consultancy moet die definitie aan enkele minimale eisen voldoen:

  1. Toetsbaarheid tijdens de planningsfase, zodat het vergunningsproces soepel verloopt.
  2. Beoordeling op basis van de intensiteit en verdeling van zonlicht over de gewassen.
  3. De combinatie van landbouw en energieopbrengst moet bijdragen aan efficiënt water-, pesticide- en landgebruik.
  4. Agrarische activiteit moet te allen tijde voortgezet worden.

Deze richtlijnen zijn gebaseerd op inzichten uit lopende Agri-PV-projecten, waaronder het vijfjarige project Sunbiose, en (inter)nationale wetenschappelijke literatuur.

‘Gewasbelichtingstoets’ kan helpen

De deskundigen stellen voor om een gewasbelichtingstoets in te voeren als basis voor de definitie van Agri-PV. Deze toets berekent hoeveel licht de gewassen ontvangen, afhankelijk van de opstelling en dichtheid van de zonnepanelen. Dit criterium is vooraf toetsbaar en helpt om de balans tussen gewasopbrengst en energieproductie te garanderen. “Een heldere definitie van Agri-PV zal bijdragen aan een duurzame toekomst waarin landbouw en energieproductie op een slimme en efficiënte manier worden gecombineerd”, stellen de experts in het adviesstuk.