Nieuws

Boek ‘Het Stikstofweb’ maakt stikstof voor iedereen begrijpelijk

article_published_on_label
27 juni 2024

Jaren geleden was stikstof nauwelijks een gespreksonderwerp. Nu houdt de stikstofcrisis Nederland in zijn greep en zorgt het voor verdeeldheid. In het vandaag verschenen boek ‘Het Stikstofweb’ ontrafelt ecoloog Wieger Wamelink het stikstofprobleem. Hij legt helder uit hoe we in deze crisis zijn beland, wat een teveel aan stikstof precies met planten en het ecosysteem doet, en hoe je de gevolgen hiervan kunt zien in de natuur om je heen.

‘Voor iedereen die wie wil weten wat de wetenschappelijke waarheid is over stikstof,’ luidt de subtitel. Wamelink: “Het is een knipoog naar alle onwaarheden die ik als wetenschapper voorbij zie komen. Ik had ik al langer de wens om een boek te schrijven gebaseerd op feiten, toegankelijk voor een breed publiek. Ook daarom heb ik zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van illustraties.”

Wamelink is als ecoloog verbonden aan Wageningen University & Research. Naast zijn werk als ecoloog, onderzoekt hij of het mogelijk is om eetbare groenten te telen op Mars en op de maan. In 2023 publiceerde hij samen met collega’s een wetenschappelijk rapport met een nauwkeurigere bepaling van de kritische depositiewaarden van stikstof voor Nederlandse natuur.

Het boek ‘Het Stikstofweb’ is gepubliceerd in samenwerking met het populair wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Vandaag is het eerste exemplaar overhandigd aan Rosanne Hertzberger; van huis uit microbioloog en sinds vorig jaar Tweede Kamerlid namens NSC. Het voorwoord is geschreven door wetenschapsjournalist Anna Gimbrère.

Het boek komt voort uit een innovatief project van Wageningen Environmental Research. Deze projecten zijn in het leven geroepen om, buiten de reguliere financiering, geld en ruimte te geven aan ideeën die vernieuwend en baanbrekend zijn.