Nieuws
Afbouw derogatie verbetert natuur en milieu
De afbouw van de mestderogatie vanaf 2023, waardoor er maximaal 170 kilo stikstof per hectare in dierlijke mest mag worden toegediend, leidt tot minder emissies van ammoniak en broeikasgassen en een betere waterkwaliteit. Dat blijkt uit de studie ‘Effecten van de afbouw van mestderogatie op emissies van ammoniak en broeikasgassen en op waterkwaliteit’ van WUR. Door afbouw van derogatie daalt de veestapel met zo’n 10%.
Wageningse onderzoekers rekenden niet alleen de gevolgen van afbouw van mestderogatie door, maar ook de verlaging van mestproductieplafonds, invoering van mestvrije bufferstroken langs waterlopen en gebruik van rust- en vanggewassen. Deze maatregelen samen leiden tot een vermindering van de stikstof- en fosfaatbemesting met zo’n 18% ten opzichte van de Referentieraming 2030. De emissies van lachgas en methaan dalen met respectievelijk 0,3 en 0,7 megaton per jaar, terwijl de lagere uitspoeling van stikstof naar het oppervlaktewater ertoe leidt dat de zuidelijke zandgebieden gemiddeld aan de waterkwaliteitsnorm voldoen.
De strengere mestnormen hebben mogelijk ook landbouwkundige effecten, aldus het onderzoek. Ze kunnen leiden tot een verschuiving van grasland naar bouwland, waardoor de mais- en groenteteelt en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan toenemen. De verplichte bufferstroken kunnen leiden tot meer onkruiddruk. Voorts neemt het mestoverschot vermoedelijk toe.