Nieuws
€1,5 miljoen subsidie voor project Wij(k) in Beweging om sociale ongelijkheid door sport en bewegen aan te pakken
Wageningen, 4 september 2024 – ZonMw heeft €1,5 miljoen toegekend aan het project Wij(k) in Beweging (WIB), een wijkgericht programma dat zich richt op het verkleinen van sociale ongelijkheid door middel van sport en bewegen. Het project, dat gebruikmaakt van participatief actieonderzoek, heeft als doel om in samenwerking met bewoners barrières voor deelname aan sport en beweging te identificeren en innovatieve oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. Het consortium bestaat uit 14 partners, waaronder de gemeenten Amsterdam, Zwolle en Montferland, Wageningen University & Research, Hogeschool Inholland, Hogeschool Windesheim en UMC Utrecht. Het project loopt van november 2024 tot september 2027.
Ongelijke deelname aan sport en beweging
In Nederland is deelname aan sport en beweging ongelijk verdeeld, waarbij bewoners met een hogere sociaaleconomische status (SES) beduidend meer deelnemen dan bewoners met een lagere SES. Armoede, stress en een gebrek aan rolmodellen zijn enkele van de factoren die het moeilijk maken om sport en beweging prioriteit te geven.
Voordelen van sport en beweging
Sport en beweging bieden tal van fysieke, mentale en sociale voordelen, vooral voor mensen in een kwetsbare positie. Het project Wij(k) in Beweging richt zich op het blootleggen van barrières en het vinden van oplossingen door middel van samenwerking met bewoners en lokale actoren. Dit vindt plaats in drie wijken die fungeren als ‘living labs’: Slotermeer (Amsterdam), de Pierik (Zwolle) en Didam (Montferland). Kirsten Verkooijen, projectleider van Wij(k) in Beweging en universitair hoofddocent Gezondheid & Maatschappij bij Wageningen University & Research: “Door goed te luisteren en bewoners écht serieus te nemen willen we het huidige systeem dat sport en bewegen niet voor iedereen toegankelijk maakt radicaal veranderen. Out-of-the-box durven denken is daarbij cruciaal.”
Wijkgericht participatief actieonderzoek
Participatief actieonderzoek zet de bewoner centraal en biedt ruimte voor systeeminnovatie. Het WIB-project legt niet alleen bloot welke obstakels bewoners ervaren, maar kijkt ook naar bredere systeemfactoren die deze problemen in stand houden. Het doel is om deze oude patronen te doorbreken en met nieuwe initiatieven de toegankelijkheid van sport en beweging te vergroten om zo sociale gelijkheid te bevorderen.
Samenwerking voor een inclusiever sport- en beweegklimaat
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met een breed consortium van partners: Wageningen University & Research, Hogeschool Inholland, Hogeschool Windesheim, UMC Utrecht, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Expertise Centrum Sterk uit Armoede, Stichting Life Goals Nederland, Gemeente Amsterdam, Gemeente Zwolle, Gemeente Montferland, Team Sportservice Amsterdam, Sportservice Zwolle, Sport Data Valley en het Mulier Instituut. Deze multidisciplinaire samenwerking tussen ervaringsdeskundigen, beleidsmakers, sport- en zorgaanbieders en onderzoekers bundelt kennis en ervaringen om te streven naar een inclusiever en gezonder Nederland, waarin iedereen profiteert van de voordelen van sport en bewegen. Verkooijen: “Het gevoel van urgentie om iets aan sociale ongelijkheid ten aanzien van sport en bewegen te doen werd volgens mij nog nooit eerder zo breed gedeeld. Dit is daarom het moment om dit samen op te pakken”