Nieuws

Opnieuw uitzet 250 steuren

article_published_on_label
21 augustus 2024

Afgelopen vrijdag zijn 30 jonge Europese steuren uitgezet in de Waal bij Millingen aan de Rijn. Dit gebeurde in het kader van onderzoek dat Sportvisserij Nederland samen met WWF-NL en ARK Rewilding Nederland doet naar de haalbaarheid van grootschalige herintroductie van de Europese steur in de Rijn. Bij de uitzetting waren ook diverse hoogwaardigheidsbekleders - waaronder de milieuminister van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen Silke Gorißen - en de nodige pers aanwezig. Een groep kinderen, rangers van WWF, hielp mee bij de uitzet van de vissen.

Vrijdag 16 augustus zijn 30 Europese steuren (Acipenser sturio) uitgezet in Millingen aan de Rijn. Zaterdag volgden er nog 30 stuks in Woudrichem en zondag werden er nog eens 190 steuren uitgezet in de Amer en nabij Woudrichem. “Met deze uitzetting zijn we weer een stap dichterbij de mogelijke terugkeer van deze bijzondere steursoort”, zegt onderzoeker Niels Brevé van Sportvisserij Nederland en promovendus aan Wageningen University & Research. De 250 vissen zijn volgens Niels Brevé afkomstig van een speciaal kweekprogramma in Frankrijk, anderhalf jaar oud, ongeveer 30 cm lang, 100 gram zwaar en uitgerust met speciale identificatiechips, locatiezenders en predatietags.

De 250 steurtjes zijn afkomstig van een speciaal kweekprogramma in Frankrijk, anderhalf jaar oud, ongeveer 30 cm lang en 100 gram zwaar.
De 250 steurtjes zijn afkomstig van een speciaal kweekprogramma in Frankrijk, anderhalf jaar oud, ongeveer 30 cm lang en 100 gram zwaar.

Waardevolle gegevens

De zenders, chips en tags leveren straks waardevolle gegevens op over de overlevingskansen, migratieroutes van de steur en de kans op een succesvolle terugkeer van dit prachtige dier naar de Rijn, vertelt Niels Brevé. Deze informatie wordt vergeleken met eerdere steuruitzettingen in 2012 en 2015 in de Rijn en in 2023 in de Biesbosch. “Alleen met behulp van deze gegevens is het mogelijkom te bepalen of grootschalige herintroductie van de Europese steur een haalbare kaart is en zo ja, wat de beste aanpak is om dit te doen”. Doe ook melding van een waarneming of vangst van een steur!

Niels Brevé van Sportvisserij Nederland en Wageningen Universiteit geeft toelichting aan SBS Hart van Nederland.
Niels Brevé van Sportvisserij Nederland en Wageningen Universiteit geeft toelichting aan SBS Hart van Nederland.

Bijna uitgestorven

De Europese steur werd in 1953 officieel uitgestorven verklaard in Nederland. De kweek van nakomelingen van de laatste wilde steuren in Frankrijk en Duitsland maakte het mogelijk om deze vissen opnieuw in de Rijn uit te zetten. Dit vooronderzoek helpt om te weten te komen wat nodig is om de soort permanent terug te laten keren. Dat is hoognodig, want er zijn in het wild naar schatting nog maar 1.000 volwassen exemplaren van deze prehistorische vissoort over.