Nieuws

ICM-velddag Marwijksoord: samen nadenken over geïntegreerde teeltaanpak akkerbouw

article_published_on_label
2 oktober 2024

Op 26 september 2024 vond de tweede ICM-velddag van dit jaar plaats in Marwijksoord. Zo’n 85 akkerbouwers, erfbetreders, onderzoekers en andere geïnteresseerden kwamen naar de proefboerderij van WUR Open Teelten om kennis en inzicht op te doen over het telen met minder chemie.

Combineren tot strategie

Bij het toepassen van Integrated Crop Management (ICM) gaat het om hoe je verschillende maatregelen met elkaar combineert om zo tot effectieve, geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën te komen. Tijdens de ICM-velddag in Marwijksoord gingen bezoekers het veld in en kregen zij praktische inzichten in hoe ze deze strategieën kunnen toepassen om hun gewassen te beschermen tegen schimmels, aaltjes, plagen en onkruid. Welk effect hebben individuele maatregelen? En, hoe breng je die samen zonder dat er onderlinge conflicten tussen de maatregelen optreden? Zomaar twee vragen die die dag beantwoord werden. Opnieuw bleek dat het kiezen van de juiste prioriteiten op basis van beschikbare maatregelen cruciaal is.

Dit jaar was er tijdens de ICM-velddag bijzondere aandacht voor het gebreksziektenveld op de proefboerderij. Hier werd het belang van een goed nutriënten- en bodembeheer in het licht van gewasgezondheid besproken.

96e602ef-ade3-443d-bdb2-ed80039ea853_Screenshot 2024-09-13 154043_a63e3da1_670x474.png

Bouwplan

Marie Wesselink, projectleider van de PPS Akkerbouw op Zand, gaf aan het einde van de dag een toelichting op de resultaten van een ICM-aanpak op bouwplanniveau. De proeven in Vredepeel en Lelystad vormden hiervoor de basis. Deze proeven laten zien hoe een geïntegreerde aanpak kan bijdragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van pesticiden. En hoewel er al veel mogelijk is, blijkt ook dat voor sommige ziekten, plagen en onkruiden de afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen nog groot is. Daarbij moet je denken aan Phytophthora in aardappelen, valse meeldauw in uien en het gebruik van bodemherbiciden in de fijnzadige gewassen. Op bouwplanniveau blijven opbrengsten en ook het saldo op bouwplanniveau achter bij de huidige praktijk. In de komende jaren wordt in onderzoek gewerkt aan het verder optimaliseren en integreren van maatregelen.

We kijken terug op een zeer geslaagde dag waarbij veel geïnteresseerden de weg naar het proefbedrijf hebben gevonden. De inhoudelijk goede discussies geven allemaal stof tot nadenken.
Gerard Hoekzema, bedrijfsleider proefbedrijf WUR

Aandacht voor het hele systeem

De sfeer tijdens de ICM-velddag in Marwijksoord was openhartig en positief, met voldoende tijd voor interactie en netwerken. WUR-onderzoeker Timo Sprangers: “ICM is kennisintensief en vraagt een manier van denken die meer aandacht besteed aan het gehele systeem en de langere termijn. Het is gaaf om te zien dat akkerbouwers, erfbetreders en andere betrokkenen op deze dag vanuit hun passie met optimisme hun ideeën, zorgen en vragen deelden. Door kennis en inzicht te delen komen we samen dichterbij de doelen die we richting 2030 voor ogen hebben.”

De kennisdag over Integrated Crop Management (ICM) werd georganiseerd door Wageningen University & Research (WUR) in samenwerking met BO Akkerbouw en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Begin september werd de ICM-dag op klei georganiseerd in Lelystad. Een terugblik van die dag vind je hier.

Foto impressie

Foto's: Marcus Pasveer