Nieuws

Drie WUR-projecten krijgen groen licht via NWO Open Technologieprogramma

article_published_on_label
26 maart 2024

Drie door Wageningen University & Research aangevraagde onderzoeksprojecten kunnen van start met financiering via het Open Technologieprogramma van de NWO. Onder andere projecten voor resistentieverbetering van lelies en alternatieven voor zuigelingenvoeding zijn toegewezen binnen het programma.

Het Open Technologieprogramma biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat vrij en ongebonden is en niet wordt gehinderd door disciplinaire grenzen. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact.

In totaal zeven toepassingsgerichte onderzoeksprojecten kunnen van start met financiering via het Open Technologieprogramma vanuit het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen. NWO draagt ruim 5,3 miljoen euro bij aan deze toepassingsgerichte technisch-wetenschappelijke projecten. Het bedrijfsleven en andere organisaties doen daar ruim 700 duizend euro bij.

De drie toegewezen onderzoeksprojecten van Wageningen University & Research zijn:

Alternatieven voor zuigelingenvoeding

Functionality of milk fat globule membrane ingredients and their plant-based alternatives - dr. Marie Hennebelle, Wageningen University & Research

De samenstelling van zuigelingenvoeding is anders dan van moedermelk. Dit kan de verteerbaarheid van deze producten beïnvloeden. Melkvetbolmembraan (MFGM), en lecithines (een plantaardige alternatief), zijn veelbelovende ingrediënten voor zuigelingenvoeding om ze meer op moedermelk te laten lijken. Echter, kan de hoge variatie in samenstelling van deze ingrediënten hun functionaliteit beïnvloeden. In dit project zullen we de mate van proces geïnduceerde variatie in de samenstelling van MFGM en lecithines en de potentiële impact ervan op hun functionaliteiten karakteriseren. Het project zal zich richten op de stabiliteit en het verteringsgedrag van emulsies, om veelbelovende zuivel- en plantaardige alternatieven voor zuigelingenvoeding te ontwikkelen.

‘Lelievuur’

Effector-based screening of lily for resistance to Botrytis elliptica (Fire blight) - dr. Jan van Kan, Wageningen University & Research

De teelt van lelie ondervindt veel problemen van opbrengstverlies door "lelievuur", een schimmelziekte veroorzaakt door de schimmel Botrytis elliptica. Er worden regelmatig bestrijdingsmiddelen ingezet om de verlies van bloemen of bollen te beperken. Resistentieveredeling kan worden versneld en verbeterd door gebruik te maken van eiwitten of peptides ("effectoren") die kunnen voorspellen of een lelieplant vatbaar of resistent is tegen vuur. Het gebruik van effectoren helpt veredelingsbedrijven in hun werk om resistente planten te selecteren en behouden, en om vatbare planten te verwijderen uit het veredelingsprogramma.

NeurO2ChipH-meettechnologie

On-chip technology for spatiotemporal analysis of neuronal metabolofunction (NeurO2ChipH) - dr. Werner Koopman, Wageningen University & Research, mede-aanvragers: Universiteit Twente, Radboud Universiteit Nijmegen.

Zenuwcellen in de hersenen (neuronen) zijn georganiseerd in complexe netwerken, waarin hun energiehuishouding en functie aan elkaar gekoppeld zijn (“metabolofunctie”). Echter, een goed experimenteel systeem om deze koppeling buiten het lichaam te bestuderen ontbreekt. Daarom is het nog steeds onduidelijk hoe neuronale metabolofunctie exact werkt. Dit onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een nieuwe meettechnologie ("NeurO2ChipH") voor analyse van metabolofunctie in neuronale netwerken. Hiermee kunnen we ons inzicht in de werking van deze netwerken substantieel vergroten, wordt het testen van potentiële medicijnen voor hersen-gerelateerde ziekten gefaciliteerd, en wordt aan een vermindering van het aantal dierproeven bijgedragen.