![](/upload_mm/6/f/6/465a032c-7ca2-49fb-8bd7-bea654b9931c_shutterstock_5388955_NL_kalf__oormerk_weiland_zwartbont_LR_3225c9b9_600x400.jpg)
Departement Dierwetenschappen
Het Departement Dierwetenschappen is betrokken bij onderzoek en onderwijs gericht op de functie, het gedrag en de biologie van dieren. Onze focusgebieden zijn: 1. Dierenwelzijn in duurzame voedselsystemen 2. Gezondheid van mens en dier in onderlinge interactie 3. Dieren in biodiversiteit en ecosystemen.
Leerstoelgroepen
-
Adaptatiefysiologie
De leerstoelgroep Adaptatiefysiologie is een diverse en internationale groep van onderzoekers, onderzoeksassistenten en promovendi, actief betrokken bij onderwijs en maatschappelijk debat. Adaptatie wordt bestudeerd vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines, waaronder immunologie, voortplantingsfysiologie, energiemetabolisme en gedragsbiologie.
-
Fokkerij en Genomica
De leerstoelgroep Fokkerij en Genomica draagt bij aan de kwaliteit van ons leven door te informeren over veilig en gezond voedsel van dierlijke oorsprong die de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van dieren verbetert.
-
Diervoeding
Wij bieden onderwijs aan en ontwikkelen en dragen kennis over over diervoeding. Wij streven ernaar om de productie van veilig en gezond voedsel voor menselijke consumptie op een duurzame wijze te optimaliseren en om de gezondheid en het welzijn van vee en gezelschapsdieren te beschermen.
-
Dierlijke Productiesystemen
Het onderzoek van de leerstoelgroep Dierlijke Productiesystemen richt zich op het ontrafelen van de complexiteit van de problemen in de veehouderij en het verkennen van trade-offs en synergieën van innovaties met betrekking tot milieu-impact, het welzijn van dieren, en de economische levensvatbaarheid. Dit alles om een duurzamere toekomst te creëren.
-
Aquacultuur en Visserij
Onze missie is om het voortouw te nemen in het wetenschappelijk onderzoek naar en onderwijs over duurzame aquacultuur en visserij. We richten ons hierin op maatschappelijk relevante vragen en de interactie tussen het aquatische levende organismen en hun leefomgeving.
-
Gedragsecologie
De leerstoelgroep Gedragsecologie (BHE) bestudeert de oorzaken en gevolgen van het gedrag van dieren, vooral gericht op sociale contexten. Wij bieden onderwijs in gedragsecologie en het gedrag van dieren. Ons onderzoek richt zich op: • Gedragsecologie • Toegepaste gedragsbiologie • Gedrag van gezelschapsdieren
-
Celbiologie en Immunologie
De leerstoelgroep Celbiologie en Immunologie verricht fundamenteel en toegepast onderzoek aan cellulaire processen van het afweersysteem. Zij draagt zo bij aan voorkomen en genezen van infectieziekten en allergie bij mens en dier.
-
Experimentele Zoölogie
De leerstoelgroep Experimentele Zoölogie combineert natuurkunde, techniek, moleculaire technieken en modellering in een kwantitatieve systeemanalyse om zo fundamentele problemen in de biologie op te lossen. Dit levert inzichten die we gebruiken om oplossingen voor maatschappelijk relevante problemen te ontwikkelen.
-
Host-Microbe Interactomics
Het onderzoek van de leerstoelgroep Host-Microbe Interactomics varieert van moleculaire mechanismen van ziekten veroorzaakt door ziekteverwekkende bacteriën tot de interacties tussen goedaardige bacteriën en de mensen of dieren waarin ze zich bevinden. De groep combineert expertise in celbiologie, immunologie, microbiologie en functionele genomica om zo ons begrip van moleculaire interacties die zich afspelen tussen microben en hun gastheer te bevorderen.
-
Fysiologie van Mens en Dier
HAP richt zich op fysiologie van de mens en van het dier. Wij willen begrijpen hoe processen in verschillende organen er samen voor zorgen dat het lichaam goed functioneert. Wij doen experimenteel onderzoek waarin wij ons in belangrijke mate richten op de energiebalans en interacties tussen organen.
-
Mariene Dierecologie
De leerstoelgroep Mariene Dierecologie onderzoekt hoe zeedieren reageren op een veranderende omgeving. Ons onderzoek richt zich op verschillende niveaus van het organisme, van eco-fysiologie, ontwikkeling in de vroege levensfase, tot de populatiereacties. Dit onderzoek wordt verricht om een betere kennis te verwerven van de consequenties van klimaatsverandering en menselijke activiteiten op ecosysteemdiensten en strategieën voor natuurbehoud.
-
Infectious Disease Epidemiology
De leerstoelgroep Infectious Disease Epidemiology (IDE) van Wageningen University & Research richt zich op het genereren en verspreiden van kennis over de epidemiologie van ziekten bij dieren, met name in de veehouderij. De nadruk ligt op de overdracht van besmettelijke ziekten binnen en tussen groepen van dieren en over factoren die die transmissie beïnvloeden.