Dossier
Bananen - Black Sigatoka en Panama disease
De wereldwijde productie van bananen staat onder zware druk door schimmels die de bananenplanten aantasten. Er zijn twee grote boosdoeners: de bananenziekten Black Sigatoka en Panama disease. Dit is een groot probleem omdat banaan de voornaamste voedselbron is voor meer dan 400 miljoen mensen in de tropen. Banaan is het op drie na meest geconsumeerde voedingsgewas, het meest geconsumeerde niet-graangewas en bovendien is banaan het meest geconsumeerde fruit ter wereld.
De inkomsten van miljoenen mensen worden bedreigd door de Panama disease. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bodemschimmel Fusarium, die complete bananenplantages vernietigt en de bodems voor tientallen jaren verontreinigt. Op dit moment zijn er nog geen middelen om Panama disease uit te roeien, terwijl de ziekte de bananenproductie in heel Zuidoost-Azië bedreigt.
De bladschimmel Mycosphaerella fijiensis is de veroorzaker van de gevreesde Black Sigatoka ziekte. Deze ziekte dwingt bananentelers om steeds meer pesticiden te gebruiken. Hierdoor wordt de bladschimmel steeds sneller resistent tegen de pesticiden en bovendien tasten de pesticiden het milieu aan.