Fonds de Vos-Thijssen voor Vector Borne Diseases

Het Fonds de Vos-Thijssen voor Vector Borne Diseases heeft tot doel om onderzoek in het domein van vectorziekten aan Wageningen University & Research (WUR) te bevorderen.

Sinds 2015 zijn er tien verschillende (onderdelen van) promotieonderzoek ondersteund. Zo is er bijvoorbeeld een verbeterde muggenval ontwikkeld die tussen 2 en 4 keer zoveel muggen vangt als het origineel. Een ander project heeft bijvoorbeeld gekeken naar het verbeteren van de bestrijding van Malaria door de lokale bevolking te betrekken bij bestrijdingsmaatregelen.

    Fonds de Vos-Thijssen 2020

    Op 1 juni 2020 is er een winnaar gekozen voor de call for proposal van het Fonds de Vos-Thijssen door de leden van het curatorium; de heer de Vos en mevrouw Thijssen, Sander Koenraad, Fred de Boer en Mart de Jong.

    Het winnende project “Risky nights? Real-time monitoring of mosquito activity in the Netherlands" is in gestuurd door Rody Blom MSc. en dr. Jeroen Spitzen, beide werkzaam in de One Health Entomology Group, in het Laboratorium voor Entomologie.

    Het project heeft als doel de activiteit van muggen te meten met behulp van de BG Counter. Deze kan geplaatst worden op muggenvallen, waardoor muggen worden gescheiden van andere insecten en meet tegelijkertijd omgevingsfactoren als licht, temperatuur en luchtvochtgehalte. Door dit een jaar lang te doen kan een goed beeld worden gevormd van de activiteit van muggen door de seizoenen heen. Het mooie van dit project is dat alle data via de cloud gaan en een input kunnen leveren voor platforms als muggenradar en andere waarschuwingssystemen. Ook is het project aanvullend op een bestaand project “One Health-PACT consortium” waar verschillende universiteiten aan verbonden zijn. Ook worden het algemene publiek gevraagd te rapporteren aan de muggenradar zodat ook die gegevens mee kunnen worden genomen in de analyses rondom activiteit van muggen. Het project vindt in eerste instantie rondom Wageningen plaats, zodat de vallen dagelijks kunnen worden bezocht, maar kan zich eventueel uitbreiden naar andere delen van Nederland. Mogelijkheden hiervoor worden in kaart gebracht.

    Het bedrag van 15.000 euro wordt onder andere besteedt aan de aanschaf van de meetinstrumenten, die ook later weer bij andere projecten gebruikt kunnen worden.
    d188f69a-3e1c-4544-86c1-1c131eb30fd2_FdV.png

    Over Fonds de Vos-Thijssen

    Het Fonds de Vos-Thijssen ondersteunt onderzoek en onderwijs op het gebied van zogenaamde vector-borne diseases; ziektes die door bijvoorbeeld een insect (de vector) worden overgebracht van het ene dier op het andere, of naar de mens. Malaria, dat wordt overgebracht door muggen van het geslacht Anopheles, is de vector-borne disease die wereldwijd de meeste slachtoffers eist, vooral onder kinderen jonger dan 5 jaar. Elke 2 minuten sterft er een kind aan Malaria. Dichter bij huis is de ziekte van Lyme, overgebracht door teken, een toenemend probleem. Er zijn echter nog vele andere minder bekende ziektes die door vectoren worden overgebracht. Zoals bilharzia dat wordt overgedragen door waterslakjes en slaapziekte dat word overgebracht door de tsetse vlieg. Er wordt veel onderzoek gedaan naar bestrijding van de ziektes, maar veel minder naar de vectoren. In Wageningen is er veel expertise op het gebied van disease ecology en wordt vooral onderzoek gedaan naar de ecologie en bestrijding van de vectoren. Dit onderzoek kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen dat de ziektes worden overgedragen.

    Leden van het curatorium

    • Dhr. C.M. (Clemens) de Vos
    • Mevr. D. (Ditsy) Thijssen
    • Prof. dr. ir. M.C.M. (Mart) de Jong - Kwantitatieve Veterinaire Epidemiologie, WUR
    • Dr. C.J.M. (Sander) Koenraadt - Entomologie, WUR
    • Dr. W.F. (Fred) de Boer - Resource Ecology Group, WUR

    Fonds de Vos-Thijssen in de media