Help jonge Wageningse topsporters met het Fonds Niels Smith

Het Fonds Niels Smith geeft ieder jaar een jonge talentvolle topsporter een extra ‘zetje’ om zijn of haar passie kunnen combineren met de studie.

Meer informatie en voorgaande winnaars

Handbalster Esma Staal en zevenkampster Sofie Dokter 2022

Esma Staal (links) en Sofie Dokter (rechts) met hun cheques van het Niels Smith Fonds
Esma Staal (links) en Sofie Dokter (rechts) met hun cheques van het Niels Smith Fonds

Handbalster Esma Staal (20) speelt eredivisie bij VZV in het Noord-Hollandse dorpje ’t Veld. Met haar team komt ze ook uit in Europese wedstrijden. Staal maakt daarnaast ook deel uit van Jong Oranje (onder de twintig). De Groningse Sofie Dokter (19) won dit jaar goud op het Nederlands kampioenschap zevenkamp en kwam deze zomer uit op het Europees kampioenschap, waar ze verdienstelijk 13de werd. Beide sportsters worden steeds beter in hun sportdiscipline en we hopen hen met deze beurs een steuntje in de rug te geven naar de top.

Zeilster Floortje Hoogstede 2020

Student en zeiler Floortje Hoogstede kreeg op 26 maart 2020 een beurs van 1500 euro toegekend door het Fonds Niels Smith.

Hoogstede, derdejaars BSc Voeding en gezondheid, was tot de coronacrisis als zeiler actief in de Laser Radial-klasse, een eenmansboot. ‘Ik ben heel blij met de toekenning, omdat de bijdrage me de kans geeft om door te gaan met zeilen’, zegt Hoogstede. Ze zou eigenlijk stoppen met grote zeilevenementen vanwege de kosten: ruim 500 euro per evenement. ‘Behalve kleding, die ik krijg van mijn sponsor Magic Marine, moet ik vrijwel alles zelf betalen; mijn spaarpotje heb ik vorig jaar redelijk geleegd.’ Helaas kan Hoogstede voorlopig niet naar grote zeilwedstrijden. Die zijn afgelast vanwege corona. Zodra ze weer mag, gaat ze verder in het teamzeilen, omdat ze de jeugdklasse met de Laser-eenmansboot ontgroeid is. ‘Ik zit in een nieuw team en samen gaan we op vier- en vijfpersoonsboten wedstrijden zeilen.’ 

Bron: Wageningen World, 2-2020

Floortje Hoogstede-GA--20200821-FT3A0314-30cm_300ppi-Foto Guy Ackermans.jpg

Atlete Emma Oosterwegel 2019

Op woensdag 15 mei kreeg de Wageningse studente Emma Oosterwegel, die haar studie combineert met topsport, een beurs van het Fonds Niels Smith van 1500 euro. De topatlete doet aan indoor meerkamp en speerwerpen en studeert Bodem, Water en Atmosfeer aan de universiteit. De haar toegekende beurs is bedoeld als bijdrage in de kosten voor materiaal en deelname aan toernooien.

Emma Oosterwegel (20) maakte vorig jaar de overstap naar de senior atleten en pakte meteen de Nederlandse titel op de indoor meerkamp. Op basis van die prestatie mocht ze haar debuut maken op een internationale meerkamp in Ratingen, Duitsland. Deze zomer zal zij deelnemen aan het EK onder 23 in Zweden en hoopt daar een plaats in de top 10 te behalen. De beurs wil zij onder andere gebruiken voor het financieren van de kosten hiervoor. Op termijn wil zij graag deelnemen aan het EK atletiek. De beurs is een steuntje in de rug om deze droom te verwezenlijken.

In januari 2020 is er een artikel geplaatst in Resource over Emma en andere WUR studenten annex atleten. Lees het artikel hier.

GA--20190515-FT3A6702-2500px.jpg

Baanwielrenster Steffie van der Peet 2018

De Wageningse studente Biologie en baanwielrenster Steffie van der Peet (18)heeft in 2018 een beurs van het Fonds Niels Smith van 1500 euro ontvangen. Steffie hoort bij de top van het baanwielrennen bij de Nederlandse junioren. Op het wereldkampioenschap in 2017 werd ze 2e op het onderdeel keirin. Ze maakte in 2018 de overstap van de junioren naar de beloften. Het is haar ambitie om in 2018 bij de beloften ook de stap te maken van de talentengroep naar de topsportgroep. De komende twee tot drie jaar wil zij zich graag ontwikkelen tot wereldniveau bij de vrouwen. De beurs is een steuntje in de rug om deze droom te verwezenlijken.

“Ik wilde de beurs vooral gebruiken om ervaring op te doen bij internationale wedstrijden, en dat is gelukt! In december 2018 was het Nederlands kampioenschap elites. Daar werd ik twee keer derde. Vlak daarna won ik tevens een wedstrijd in Gent. Met het team heb ik daarna een tijd in Mallorca getraind.

Dit jaar doe ik mee aan een aantal oefenwedstrijden en mag ik tevens meedoen aan de European Games in Wit-Rusland. Dit wordt de grootste wedstrijd die ik tot nu toe heb gereden. Ik hoop daar veel te leren en er natuurlijk ook van te genieten. Ik doe verder mee met de Europese Kampioenschappen voor onder de 23 jaar, en hoop me dit jaar te plaatsen voor het Europese Kampioenschappen voor elites. Naast dat ik veel ervaring op heb kunnen doen, heb ik van de beurs ook nieuwe baanschoenen gekocht. Deze zijn erg prijzig, omdat deze precies op maat gemaakt moeten worden met een mal.

Natuurlijk moet ik ook nog studeren. Soms heb ik voltijdsvakken die vijf dagen per week de hele dag duren. Gelukkig speelt mijn coach hier goed op in en kan ik dan in de avonden trainen. Op deze manier lukt het me goed om mijn studie bij te houden en ik heb er nog steeds plezier in.”

GA--20180507-FXT24597-1500x1000px-Web.jpg

Judoka Hilde Jager 2017

Hilde Jager rechts op de foto
Hilde Jager rechts op de foto

Twee studenten van Wageningen University krijgen dit jaar een sportbeurs van ieder 1500 euro van het Fonds Niels Smith. Dit zijn Dèlenn van Oostrom (21) en Hilde Jager (19). Het fonds geeft jonge talentvolle topsporters een steuntje in de rug om hun passie te kunnen combineren met hun studie. De sportbeurzen zijn op dinsdagmiddag 25 april overhandigd op universitair sportcentrum De Bongerd in Wageningen, door de oprichter van het fonds, Marianne Remmers.

Hilde Jager is eerstejaars studente Gezondheid en Maatschappij en judoot bij het nationaal trainingscentrum Papendal. Zij won in 2016 twee Europacup medailles bij junioren en de Zilveren Europacupmedaille. Dit jaar is haar laatste jaar in de leeftijdscategorie junioren. Haar doel voor komend seizoen is om zich te kwalificeren voor de Europese en Wereldkampioenschappen junioren in Noord-Korea. Voor de lange termijn is haar doel een medaille op een wereldcup. De bijdrage van het fonds wil zij gebruiken als bijdrage aan de kosten voor Papendal.

Openwaterzwemster Dèlenn van Oostrom 2017

Dèlenn van Oostrom uiterst links op de foto
Dèlenn van Oostrom uiterst links op de foto

Twee studenten van Wageningen University krijgen dit jaar een sportbeurs van ieder 1500 euro van het Fonds Niels Smith. Dit zijn Dèlenn van Oostrom (21) en Hilde Jager (19). Het fonds geeft jonge talentvolle topsporters een steuntje in de rug om hun passie te kunnen combineren met hun studie. De sportbeurzen zijn op dinsdagmiddag 25 april overhandigd op universitair sportcentrum De Bongerd in Wageningen, door de oprichter van het fonds, Marianne Remmers.

Dèlenn van Oostrom is derdejaars bachelor Biologie en openwaterzwemster. Zij werd in 2016 tweede bij de NK Marathon 22 km, derde bij het Open Nederlands Kampioenschap op de 10 km en eerste bij de Wereld Cup selectiewedstrijd Ocean Man op de 9,3 km. Haar doel is om aan meer internationale wedstrijden met een sterk deelnemersveld mee te doen. Zij hoopt zich zo te plaatsen voor het Europese kampioenschap. Ook gaat zij dit seizoen meer wedstrijden van de Ocean Man zwemmen. Dit zijn wedstrijden van 10 km in zee en vinden over de hele wereld plaats. De bijdrage van het fonds wil zij gebruiken om de deelname aan buitenlandse wedstrijden te bekostigen.

Waterpoloër Max de Voogt 2016

eab762c4-b290-44ff-870a-5efdd8bc2970_24-STU foto waterpoloer 1_199228cd_200x299.jpg

Max begon bij een waterpolovereniging in zijn woonplaats Woerden, maar al na een jaar stapte hij over naar het grotere UZSC in Utrecht. Hij speelt er op zijn twintigste nog steeds. Zijn kamer thuis-thuis is gevuld met bekers en medailles. Vorig jaar werd hij voor het eerst Nederlands kampioen bij de heren. ‘Dat kampioenschap was voor mij toch wel het ultieme doel: er is geen waterpoloteam in Nederland beter dan wij.’

In september begon Max aan een studie Economie en beleid in Wageningen. Om zich te focussen op zijn studie stopte hij bij het Nederlands team. ‘Voorheen trainde ik 22 uur per week, dat is niet te combineren met een studie, ook omdat je met je reistijd zit. Ik had voor een studie in Utrecht kunnen kiezen, maar met waterpolo kun je je geld niet verdienen en na je dertigste is het wel klaar. Je moet dus echt iets hebben om op terug te vallen en de studie in Wageningen sprak me meer aan.’

De combinatie van topsport en studie valt Max zwaar. Hij traint elke maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op zaterdag staat er regelmatig een wedstrijd op het programma. ‘Op trainingsdagen ben ik vanaf vier uur ’s middags bezig om op tijd in Utrecht te zijn. Om tien uur ’s avonds ben ik pas weer thuis. In die tijd kan ik dus niets aan mijn studie doen. Groepswerk is lastig te plannen, en ik kan er niet altijd bij zijn. Ik moet dat compenseren door gedisciplineerd te werken. Dat lukt me wel, ik ben het gewend, maar ik moet er wel hard aan trekken.’

Dit jaar zijn de Nederlandse waterpoloërs niet bij de Olympische Spelen. De heren liepen de kwalificatie net mis. ‘Dat ging heel lullig, met penalty’s.’ De kans dat Nederland er de volgende keer wel bij is, is aanwezig, denkt Max. Of hij in 2020 in de Nederlandse selectie zit, durft hij niet te voorspellen. ‘Ik wil eerst dat de studie 100 procent is. Maar als dat op de rit is, is het mijn droom om met het Nederlands team naar de Olympische Spelen te gaan.’

0ce7c57c-0216-4f4e-a305-10920f194cb4_24-STU waterpoler grote actiefoto_054f91b0_570x380.jpg

Atlete Eva Hovenkamp 2016

eva hovenkamp.jpg

In het voorjaar van 2016 kreeg ik te horen dat ik via het Niels Smith Fonds voor topsporters een bedrag van 1500 euro had gewonnen. Ik ben er nog steeds heel erg blij mee en waardeer het zeer dat de universiteit van Wageningen mij dit fonds heeft gegund.

Ik doe al sinds mijn 7e jaar aan atletiek en met de jaren wordt ik steeds fanatieker. Al van kleins af aan wilde ik lekker rennen en speelde ik altijd buiten. Het sporten werd steeds serieuzer en ik deed steeds meer wedstrijdjes. Toen ik op mijn 15e jaar bij de Nederlandse selectie mocht trainen voelde ik me zeer vereerd. Nu was het wel lastig om een goede, leuke studie te kiezen waarmee ik nog wel steeds het sporten kon combineren. Sinds 2 jaar studeer ik nu aan de Wageningen Universiteit en dat is een goede keuze geweest! Ik doe wel wat langer over de studie maar zo kan ik wel elke dag trainen.

Het sporten kost natuurlijk ook geld, het blijft immers een soort uit de hand gelopen hobby. Ik heb gelukkig lieve ouders die mee gaan naar wedstrijden en mij altijd supporten. Nu is het zo dat ik voor het sporten ook veel moet reizen naar wedstrijden in het buitenland of trainingsstages. Het bedrag van het Niels Smith fonds heeft mij hier goed bij geholpen! Ook heb ik van het bedrag verschillende voedingssupplement aangeschaft en nieuwe sportschoenen. Want van elke dag trainen verslijten je schoenen best snel… zo gaan er drie paar hardloopschoenen per jaar doorheen.

Dit jaar zal ik niet snel meer vergeten. Op sportgebied ging ik met sprongen voorruit en zo stond ik in de zomer van 2016 op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dit had ik zelf ook niet helemaal zien aankomen, maar het was een geweldige ervaring!

Ik mocht in juli deelnemen aan de EK atletiek in Amsterdam met de 4x400m estafetteploeg. Dat houdt in dat elk teamlid 400m rent en dan het stokje door geeft aan de volgende van het team. Samen met de meiden liep ik daar een nieuw Nederland record en het limiet voor de Olympische Spelen! We waren zo blij! Dit was de eerste keer dat er een Nederlands 4x400m team op de Spelen zou staan. Ik wist dus pas na het EK in juni dat ik in augustus in het vliegtuig naar Rio zou zitten. De ervaring die ik daar heb opgedaan zal ik nooit meer vergeten.

In Rio was alles in het teken van de Spelen. Er waren speciale busbanen aangelegd voor de sporters, het hele Olympisch dorp was uit de grond gestampt voor de sporters en er waren meer dan 15 stadions gebouwd voor de sporters. Nu waren er ook wel heel veel sporters die allemaal in Rio wilde pieken, en dat zorgde voor mooie sportmomenten. Het leuke vond ik ook dat je alle bekende grote namen zo voorbij ziet lopen. Bij het ontbijt kijk je ineens uit op Usian Bolt (100m sprinter) en toen ik naar de eetzaal liep kwam koning Willem Alexander ineens op de fiets langs!

Voor komende zomer staan er weer een paar mooie wedstrijden op het programma waar ik graag zou willen lopen. Zoals het WK atletiek in Londen en het EK onder 23 in Polen. Ik ga hard trainen om daar bij te kunnen zijn en hopelijk voor nog meer verassingen te zorgen.

ek foto.jpg
olympisch stadion.jpg
olympische spelen.jpg

Judoka Evelien Donkers 2015

Judoka Evelien Donkers

Wat een onverwacht judojaar.. Met als hoogtepunt het winnen van de Zwitserse clubtitel en dieptepunt het EK judo voor studenten. Tijdens en voor het EK zat er al aardig wat tegen. Ik vocht -78 met nog geen 73kg omdat in de -70 al vier Nederlandse dames ingeschreven waren. Op donderdag ging ik bij de laatste training door mijn enkel, op vrijdag kreeg ik buikgriep en op zaterdag nog een diskwalificatie... 

In de Bundesliga ben ik mijn ongeslagen status verloren, maar de wedstrijd die ik verloor was tegen de Europees kampioene. Dus dat is geen schande. Daarnaast won ik met het Nijmeegse team het GNSK.

Al met al stonden de wedstrijden die ik draaide vooral in het teken van knokken, aangezien ik vaak veel lichter en kleiner ben dan mijn tegenstanders. Maar door de goede vorm waar ik in ben en het spelen van een tactisch spel win ik vrijwel van al mijn tegenstanders.

Op dit moment heb ik medailles van de Italiaanse, Zwitserse, Duitse en uiteraard de Nederlandse clubteamcompetitie. Sinds dit seizoen kom ik ook uit voor een Spaans team en de kans is aanwezig dat daar ook een medialle te halen valt. ​

Dankzij het Fonds Niels Smith heb ik nieuwe pakken kunnen kopen, nieuwe sportkleding kunnen aanschaffen,mijn krachttrainingen kunnen betalen en het heeft voor een groot deel bijgedragen aan mijn deelname aan het EK judo voor studenten. Zonder het Fonds Niels Smith had mijn judojaar er heel anders uitgezien, en ik ben daar dan ook heel erg dankbaar voor!

Wedstrijddanser Dieuwertje de Wagenaar 2014

Dieuwertje.jpg

Ik studeer Landscape Architecture in Wageningen en naast mijn studie stijldans ik op hoog niveau. In de danssport heb ik gevonden wat ik lang miste, helaas ben ik daar pas op 16 jarige leeftijd achter gekomen. Gelukkig sta ik nu, na 3 jaar hard werken, op het hoogste nationale podium, en is het mijn doel mezelf ook op het internationale podium te laten zien. Het is helaas voor mij en vele andere topsporters lastig om dit naast een studie te financieren. De hulp van het Fonds Niels Smith heeft mij een steuntje in de rug gegeven in de aanloop naar dat grotere en hoger podium.              

Mijn hoogst behaalde resultaat, was de 4e plek op het nationale podium. Dit was de eerste wedstrijd met mijn nieuwe danspartner en mijn eerste wedstrijd in de hoogste nationale wedstrijdklasse.                                

Mijn ambitie is om vanaf nu iedere maand minstens één grote internationale wedstrijd (Antwerpen, Berlijn, Cambrils, Bologna etc.) te dansen, naast de gebruikelijke nationale wedstrijden. Mijn korte termijn doel is een finale plaats behalen op het NK in mei en mij lange termijndoel is volgend jaar het NK te winnen en hierdoor in de top 50 op de wereldranglijst komen. Graag wil ik met mijn nieuwe dansstijl stijldansen in Nederland een nieuwe impuls geven, laten zien dat stijldansen niet zo stoffig hoeft te zijn en deze sport weer op de kaart zetten!

In april 2014 zal ik in de drie weken fulltime in Italië zijn voor de voorbereidingen van het NK. Daar nemen ik en mijn partner dan zo veel mogelijk privélessen bij (ex-) wereldkampioenen, trainingen en lectures. Dit zou de beste voorbereiding op het NK zijn die ik me kan wensen. Na de zomer, de wedstrijden en trainingskampen in Italië en Duitsland, wil ik het liefst verhuizen naar Italië om daar in Team Diablo mijn dansen te verbeteren en mijn carrière op te liften.

Dankzij het fonds is het mij gelukt om in de finale te komen op het NK in mei 2014! Ik ben nu hard aan het werken voor mijn volgende doel. Ik wil iedereen hartelijk danken voor de prachtige kans die mij gegeven is. Een gebaar dat in zijn essentie voor mij nog veel meer waard is dan de bijbehorende financiële ondersteuning, is dat dankzij de uitreiking van de hulp van het Fonds Niels Smith er voor mijn sport meer begrip is gekomen en dat ik erkenning krijg voor waar ik goed in ben.

Judoka Krijn Schetters 2014

Krin Schetters NK 2014 2.jpg

In Wageningen studeer ik MSC Biosystems. Daarnaast ben ik judoka en Nederlands Kampioen bij de jeugd en junioren. Inmiddels hoor ik bij de top 5 van de senioren. Mijn ambitie is om iedereen te laten zien dat ik in de Nederlandse top hoor. Ook is het mijn ambitie om medailles te pakken op European Cups. Tot nu toe ben ik op European Cups voor senioren niet hoger geëindigd dan op de negende plaats. Ik kan de ondersteuning van het Fonds Niels Smith goed gebruiken om de toernooien en trainingskampen in het buitenland voor een deel te financieren.

Begin 2010 is op een trainingskamp mijn voorste kruisband af gescheurd. Na een operatie en revalidatie van een jaar, kwam ik weer op niveau. In dat jaar heb ik niet kunnen presteren waardoor ik helaas mijn status bij de judovakbond ben verloren, hierdoor had ik ook geen recht meer op een bijdragen van het steunpunt van deze vakbond. Het is heel lastig deze status weer te krijgen, in 2010 voerde de vakbond een nieuwe opzet in, waarbij je als judoka door de judobond alleen wordt ondersteund als je meedoet aan hun volledige trainingsprogramma. Dit houdt in dat ik naar Eindhoven, Heerenveen, Haarlem of Rotterdam zou moeten verhuizen. Dit zou het einde van mijn studie betekenen. Ik heb gekozen om in Wageningen te blijven en alles op mijn eigen manier te doen. Dit lukt aardig, ik presteer net zo goed als mijn concurrenten die wel volledig worden begeleid. Helaas betekent het ook dat ik geen NOCNSF status heb. De bijdrage van het Fonds Niels Smith is een goede steun in de rug om mijn ambities te kunnen verwezenlijken.

Na de uitreiking van de hulp van het fonds heb ik afgelopen zomer aan meerdere Europese wedstrijden meegedaan. Helaas heb ik hierbij geen medailles behaald. In september 2014 is het nieuwe seizoen begonnen. Dankzij het fonds konden we nieuwe pakken aan schaffen en konden we veel trainen afgelopen zomer. Als resultaat hiervan kreeg mijn team te horen dat we mochten deel nemen aan het EK. Individueel heb ik ook successen behaald, ik heb mij voor het NK geplaatst waar ik derde geworden ben. Dit is geweldig! De komende tijd ligt mijn focus op de teamwedstrijden, waarbij wij een gooi gaan doen naar het landskampioenschap en in december gaan we voor de Europese titel. Ik ben het Fonds Niels Smith en haar donateurs ontzettend dankbaar, door het Fonds kan ik mijn doelen nastreven!

Roeister José van Paassen 2013

Roeister José van Paassen

Mijn naam is José van Paassen en ik ben nu vierdejaars masterstudent Forest- and Nature Conservation aan de Wageningen Universiteit. Sinds ik te horen kreeg dat het Fonds Niels Smith aan mij toegekend werd, is er veel gebeurd.

Wegens uitzending naar het WK onder de 23 jaar in 2012, en het schuiven in vakken om dit te faciliteren, hoefde ik in het derde studiejaar alleen nog mijn masterthesis te voltooien. Daarnaast was het grote doel om een uitzending naar het WK (Amsterdam 2014) te verdienen, dus naast het uitvoeren en schrijven van mijn thesis moest ik veel trainingen draaien, sterker worden en beter roeien. Mijn persoonlijk record op de roei-ergometer moest aangescherpt worden en in de boot moest ik mij op bepaalde wedstrijden, meetmomenten, laten zien om in aanmerking te komen voor selectie.

Najaar 2013

In het najaar van 2013 stonden twee meetmomenten op het programma: de ‘Hel van het Noorden’: een wedstrijd van 7 kilometer op het Eemskanaal in Groningen en het Nederlands Kampioenschap Indoorroeien, op een roei-ergometer. De Hel van het Noorden ging goed en kon ik afronden met een nette 4e plaats achter drie dames die op het WK in 2013 goud hebben gewonnen, op het NKIR roeide ik een 5e tijd van de lichte dames, maar helaas geen persoonlijk record. Rond die tijd heb ik ook het eerste van mijn twee kasexperimenten geoogst, dus de eerste data voor mijn thesis was binnen! Eind januari volgde het tweede experiment. In mijn thesis doe ik onderzoek naar plant-bodem interacties, dus hoe planten via de bodem hun eigen (en andermans) groei kunnen beïnvloeden.

Voorseizoen

In februari zijn we met het Roei Talentcentrum Midden-Nederland naar Sevilla afgereisd voor een trainingskamp: even weg uit de normale stress, veel kilometers varen en onderling ‘sparren’ met andere Talentcentra. De tijden beloofden veel goeds, het ging hard! In maart stond weer een ergometertest op het programma en de goede voorbereiding loonde: 7 seconden sneller dan in december en een nieuw persoonlijk record! Daarna was het weer veel trainen in de boot om naar het kortebaanseizoen (kortebaan is bij roeien 2 kilometer) toe te werken. Een mooie wedstrijd tussendoor is de Heineken Roeivierkamp, een wedstrijd op de Amstel in Amsterdam, waar ik met een combinatie-vier met twee andere lichte dames en een  zware dame tweede ben geworden in het klassement. Een hele leuke wedstrijd, met verschillende afstanden en goede sfeer.

Ook het afstuderen gaat door: op het moment van schrijven (14 april 2014) ben ik druk bezig met de laatste loodjes van mijn thesis, die ik voor het roeiseizoen begint af ga ronden. Het roeiseizoen begint komend weekend (19 en 20 april) met het Nederlands Kampioenschap in de skiff (eenmansboot) in Rotterdam, een belangrijk moment om te laten zien wat voor progressie ik heb gemaakt. Daarna zullen ongeveer elke twee weken wedstrijden zijn. Doordat ik dan klaar ben met mijn thesis kan ik mij in het seizoen vol op de trainingen, wedstrijden en selecties voor internationale toernooien richten. Over die selecties zal na het NK meer bekend worden. Daarnaast wil ik mijn thesisonderzoek gaan publiceren, wat denk ik een goede afwisseling zal zijn tussen het trainen door.

Fonds Niels Smith

De sportbeurs van het Fonds Niels Smith heb ik voornamelijk gebruikt om mijn collegegeld dit jaar mee te financieren. Dit gaf meer rust: ik hoefde me niet druk te maken over extra werken naast het afstuderen en het 9 keer per week trainen. Daarnaast is het goed om te weten dat topsporters ondersteund worden, dat mensen het waarderen dat je naast je studie nog zo veel meer doet en jou willen helpen je doelen te bereiken. Vooral op weg naar de top, wanneer je veel investeert maar dit zich nog niet direct uitbetaalt.

Komende tijd wordt dus een belangrijke periode, waarin ik naast dat ik afstudeer hoop in een selectietraject voor het WK in Amsterdam te komen. Het niveau ligt hoog, dus dat is een goede uitdaging, maar het roeien gaat goed ik heb heel veel zin in de wedstrijden en wat er komen gaat. Mede dankzij het Fonds Niels Smith heb ik mijn afstuderen goed kunnen combineren met het roeien, hopelijk blijft deze beurs om jonge sporters te stimuleren nog lang bestaan.

Wielrenner Jan-Willem van Schip 2013

Jan-Willem van Schip

Sinds september 2012 studeer ik Bodem, Water en Atmosfeer aan Wageningen University. Ik combineer mijn studie met wielrennen op hoog niveau. Het is mijn ambitie om de top bereiken in het baan- en wegwielrennen. In 2012 heb ik op nationaal niveau acht landelijke weg-wedstrijden gewonnen bij de junioren. Daaronder 3 grote klassiekers: de Zuiderzeeronde, de omloop van de Alblasserwaard en de kleine omloop van de Veen koloniën. Op de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen heb ik drie 3e plaatsen behaald op de onderdelen scratch, koppelkoers en omnium. Op het Europees kampioenschap scratch ben ik 8e geworden. Dankzij die successen woon ik nu op Papendal.

Ik ben zeer vereerd dat er vanuit de universiteit belangstelling is voor wat ik doe en ik vind het heel fijn dat ik daarin gesteund word.

Na het ontvangen van de studiebeurs is mijn carrière goed verder gegaan. Ik heb in mijn eerste jaar als senior toch een mooie 2e plek behaald bij een redelijk grote wedstrijd. Vervolgens ben ik ook gevraagd om voor een commercieel team te komen fietsen. Namelijk het Koga cycling team. Wat mij weer veel nieuwe mogelijkheden biedt om grotere wedstrijden te rijden.

De beurs heb ik eerst gebruikt voor een nieuw paar wielrenschoenen. En de rest heb ik gebruikt om flink op trainingskamp te gaan. Ik ben een maand naar Mallorca geweest en heb daar een enorm goede basis gelegd voor het huidige seizoen. In mijn eerste wedstrijd tussen de Profs, de handzame classic heb ik mij goed kunnen laten zien en ben ik van de 200 deelnemers 28e geworden.

Het Fonds Niels Smit heeft hierin veel voor mij betekend. Dankzij het fonds heb ik een financieel steuntje in de rug gekregen, ben ik op trainingskamp kunnen gaan en heb ik echt een fysieke stap kunnen zetten. En het is natuurlijk altijd heel erg fijn dat je weet dat er mensen zijn die je willen helpen.

Handboogschutter Carrie Wegh 2012

Handboogschutter Carrie Wegh
Handboogschutter Carrie Wegh studeert aan Wageningen University en volgt de master Voeding en Gezondheid. Carrie behaalt goede prestaties bij de junioren en senioren. Haar doel is deelname aan de Olympische Spelen. Carrie heeft nog geen betaalde NOC*NSF status. Zij gebruikt de bijdrage van het fonds voor de extra kosten die zij maakt om sporten en studeren te combineren.

Schaatster Mayon Kuipers 2012

mayon-kuipers.jpg

Schaatster Mayon Kuipers volgt de opleiding Voedingsmiddelentechnologie aan Hogeschool van Hall Larenstein. Haar doel is deelname aan de Wereldkampioenschappen sprint en afstanden. Daarnaast wil ze deelnemen aan de Olympische Spelen in Sochi in 2014. Met de toelage die zij uit het fonds ontvangt koopt ze materiaal.

Het komende seizoen schaatst Mayon Kuipers bij team Liga. Volg Mayon via de website van team Liga

Speerwerpster Evelien Dekkers 2011

Evelien Dekkers

Speerwerpster Evelien Dekkers is masterstudent Food Technology aan Wageningen University: ‘Ik doe al aan atletiek sinds mijn zesde. Op mijn zestiende ben ik me gaan concentreren op speer en discus.’ Haar prestaties op internationale juniorenwedstrijden wekten de interesse van verschillende Amerikaanse universiteiten. Evelien studeerde vier jaar Food Science aan de University of Florida en combineerde daar studie en sport. In 2010 behaalde ze de titel op de Amerikaanse studentenkampioenschappen bij het speerwerpen. Door de combinatie van topsport en studie is er geen tijd voor een bijbaan, terwijl de sport extra kosten met zich meebrengt. Evelien is dan ook heel blij met de steun die ze kreeg uit het fonds.

Evelien geeft kogel- en discustraining aan jonge atleten tussen twaalf en zeventien jaar. ‘Ik hoop dat de Nederlandse speerwerptop de Atletiekunie er van kan overtuigen om meer geld te investeren in dit mooie onderdeel.’

Waarom het fonds Niels Smith?

DVSAC1SKVC1_verkleind.jpg

Over de oprichting van het fonds

Niels Smith was een getalenteerde voetballer, sportief en betrokken. Door zijn grote inzet wist Niels regelmatig een verlies-stemming in zijn team om te zetten in een ‘winning mood’, waardoor de overwinning niet alleen naderbij kwam, maar ook werd behaald. Net dat kleine zetje in de goede richting was voldoende.

Niels wist de passende impuls te geven, hoe klein ook. Zijn dood, waarvoor hij op 15-jarige leeftijd zelf koos, was een klap. De impuls was weg. Er moest echter iets gebeuren met de energie, die Niels in zijn korte leven aan sport had gegeven. Zijn moeder, Marianne Remmers, was daar direct van overtuigd.

Zijn ‘sport-energie’ zou op een of andere manier moeten voortleven. Vandaar dat Marianne besloot het Fonds Niels Smith op te richten. Een fonds dat sporters dat ‘kleine zetje’ geeft om daarmee hun droom te kunnen te realiseren.

Marianne: "Mijn droom is om talentvolle WUR sporters te steunen in hun specifieke sportprogramma, binnen of buiten Nederland. Ook zou ik buitenlandse toptalenten, die bewust kiezen voor een opleiding aan WUR gecombineerd met hun sportprogramma, willen steunen.”

Informatie voor aanvragers