Blogpost

Er gloort een schone toekomst voor cosmetica

article_published_on_label
12 mei 2021

Net als u gebruik ik vanaf mijn geboorte cosmeticaproducten. Het zal begonnen zijn met talkpoeder, billendoekjes en babyshampoo. En nog steeds gebruik ik dagelijks zo’n vijf producten voor persoonlijke verzorging. Voor mijn vrouw ligt dit aantal nog wat hoger. De markt voor personal care-producten is groot en er gaat veel geld in om. De marges op producten zijn doorgaans behoorlijk, zodat producenten kunnen blijven investeren in innovatie. ‘Natuurlijk’ is daarbij de trend, niet alleen omdat consumenten daar gevoelig voor zijn, maar ook omdat de overheid af wil van ingrediënten die niet of beperkt biologisch afbreekbaar zijn. En juist die stoffen, meestal gemaakt uit aardolie, treffen we veel aan in cosmetica.

Toekomstige uitdagingen

Al die oplosmiddelen, conserveringsmiddelen, verdikkingsmiddelen, verdunningsmiddelen en UV-blokkers worden niet voor niets toegevoegd aan producten. De ingrediënten van fossiele herkomst die nu nog vooral worden verwerkt, hebben als grote voordelen dat ze uitstekende functionaliteit bieden én grootschalig te produceren zijn. Een groot nadeel is dat ze vaak niet of beperkt biologisch afbreekbaar zijn. Dat is een belangrijke reden waarom beleidsmakers ervan af willen. Zo is de verwachting dat de EU volgend jaar instemt met de ban op microplastics en waardoor ook frequent toegepaste polyacrylaten uitgefaseerd moeten worden. Als je een dagcrème gebruikt, wil je niet dat het meteen van de vinger loopt, maar het moet ook niet als pindakaas aanvoelen. Polyacrylaten zorgen voor een stevige emulsie. Hoewel ze niet giftig zijn, breken ze slecht af en blijven zij in de natuur achter als microplastics.

Wij werken aan natuurlijke processen om micro-organismen biobased alternatieven te laten maken

Afbreekbaarheid versnellen

De urgentie om over te schakelen op duurzame alternatieven is er, maar het stelt de industrie ook voor hoofdbrekens. De prijs speelt natuurlijk een rol, maar daarnaast is bio-afbreekbaarheid een issue. Zo sleutelen we bij Wageningen Food & Biobased Research aan cellulose, zetmeel en andere biopolymeren als alternatieve grondstof voor de eerder genoemde polyacrylaten. Daarmee lukt het ons om de afbreekbaarheid flink te versnellen. We werken aan meer interessante ontwikkelingen. Zeer kansrijk is de vervanging van oppervlakte-actieve stoffen die nu nog uit aardolie worden gemaakt. Wij werken aan natuurlijke processen om micro-organismen biobased alternatieven te laten maken. Verder zetten we gisten aan het werk om vetzuren uit allerlei organische reststromen te produceren, als alternatief voor niet bepaald duurzame bestanddelen uit palmolie. En we hebben goede ideeën om zetmeel zo te behandelen dat dezelfde eigenschappen krijgt als collageen of gelatine in verscheidene toepassingen, waaronder cosmeticaproducten. We denken ook dat combinaties van biopolymeren kansrijk zijn, bijvoorbeeld door een biopolymeer dat viscositeit geeft, te koppelen aan een polymeer dat het product de gewenste structuur geeft.

Het kan zo zijn dat over tien jaar de meeste cosmeticaproducten voor negentig procent uit natuurlijke, bio-afbreekbare ingrediënten bestaan

Pittige uitdagingen

Ontwikkelingen kunnen snel gaan, zeker in combinatie met wetgeving. Met de huidige vaart kan het zo zijn dat over tien jaar de meeste cosmeticaproducten voor negentig procent uit natuurlijke, bio-afbreekbare ingrediënten bestaan. Daardoor zal ook de kleur van veel crèmes kunnen veranderen, omdat natuurlijke ingrediënten nu eenmaal niet altijd helder wit zijn. De consument zal dat best acceptabel vinden, maar er liggen nog best wat pittige uitdagingen te wachten. Denk aan de vervanging van siliconen, die dankzij een unieke chemische structuur zorgen voor een vochtinbrengende werking van crèmes. Aan ons om technologische oplossingen voor deze en andere lastige puzzels te bedenken – samen met de industrie.