Blogpost

Een goed seizoen voor de zeehondenpups

article_published_on_label
10 december 2018

Dit belooft een goed seizoen te worden (4 december)

Dit zou de minst slechte dag zijn, zo was voorspeld. Het bleek uiteindelijk een prachtige dag te worden, met de hele dag zon, voor een winterdag nagenoeg windstil. In de late morgen mochten we weer op pad om alle grijze zeehonden op de foto te zetten. We liepen eerst richting de noordwestkant van Griend, waar de meeste zeehonden liggen. Ze liggen daar op het strandje net voor of zelfs op de duinrand. Sommige dieren kiezen echter hun eigen stekje; zo zitten een mannetje en verderop een vrouwtje en haar pup in het hoge gras verborgen.

360A6647 - web.JPG

Een andere bijzondere plek is een zoetwaterplas omgeven door riet midden op het eiland. Bijna alle jaren zaten hier twee vrouwtjes met man als vaste bewoner. Nu zat er alleen een mannetje, wellicht tevergeefs te wachten op de vrouwtjes. Het is nog vroeg in het seizoen, er is nog hoop. Na alle plekken te hebben bezocht en de grijze zeehonden, staat de teller op 122 dieren waarvan 37 pups. Dat belooft wat voor dit seizoen, naar verwachting verdubbelt het aantal pups nog.

360A6635.JPG

Tellingen vanuit de lucht en op de grond

Na een uurtje wordt de stilte doorbroken door het geluid van een eenmotorig vliegtuig. Het is de PH-TEX, het vliegtuig dat gewoonlijk van vliegveld Texel wordt gebruikt voor de zeehondentellingen is niet beschikbaar. Een belangrijk doel van het veldwerk op Griend is om te kijken hoeveel pups er zijn op Griend, en te bepalen of, en zo ja, hoeveel pups er worden gemist vanuit de lucht. Deze jaarlijkse vliegtuigtellingen worden internationaal gecoördineerd voor de hele Waddenzee; van Nederland tot en met Denemarken. In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselzekerheid worden tijdens de puptijd drie vluchten uitgevoerd. Daarnaast worden de grijze zeehonden twee keer geteld wanneer ze verharen, in maart en april. Net als bij de puptijd zitten de grijze zeehonden tijdens de verharingstijd veel op het land. De grootste groep in de internationale Waddenzee ligt dan op de Engelshoek, een zandplaat in het zeegat tussen Vlieland en Terschelling. Hier worden soms wel bijna 3.000 zeehonden geteld. 

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Tussen leven en dood

Griend bruist van het leven in deze tijd van het jaar. Pups worden geboren en de vrouwtjes zijn druk met het zogen van hun jong. Maar ook voor de mannetjes is het een belangrijke tijd. Dit is de kans om met een vrouwtje te paren, en daar hebben ze veel voor over. Om een plek te bemachtigen in de nabijheid van de vrouwtjes wordt er flink gevochten, vaak tot bloedens toe. Uiteindelijk moet één mannetje het onderspit delven. Ook voor sommige vrouwtjes is het geboorteseizoen niet geslaagd. Aan de oostkant van Texel vinden we een pasgeboren, dode pup. De navelstreng is nog zichtbaar. Omdat het lastig is om levend weefsel te verzamelen van andere zeehonden op Griend, gebruiken we deze gelegenheid om een DNA-monster te nemen. Op basis van dit DNA kan onder andere bepaald worden uit welke kolonie de ouders en voorouders afkomstig zijn. De meeste komen waarschijnlijk uit Groot-Brittannië.

20181204_152733.jpg

We vervolgen onze telling. Langzaam gaat de zon verder onder en is het weer het einde van een geslaagde twee dagen veldwerk.