Artikel
Wereld op twee wielen
Welkom bij de workshop "De Wereld op Twee Wielen”. In deze workshop verkennen we complexe vraagstukken rondom mondiale ontwikkeling, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid, waarmee jullie op een interactieve manier kennismaken met de BSc-studie Internationale Ontwikkelingsstudies aan Wageningen University & Research. We doen dit aan de hand van de fiets, bekeken vanuit drie invalshoeken: de productieketen de fiets, de link met de Sustainable Development Goals (SDGs), en de fiets als cultureel symbool van vrijheid.
De opdrachten sluiten aan op de vakken aardrijkskunde en maatschappijleer en zijn gericht op leerlingen van 5 havo en 5/6 vwo. Ze kunnen los van elkaar worden aangevraagd en duren elk 50-60 minuten.
Opdracht 1: Impact van een Fietsonderdeel
We beginnen onze ontdekkingsreis door te kijken naar iets alledaags: de fiets. Een veelgebruikt en geliefd vervoermiddel over de hele wereld. Maar hebben jullie je ooit afgevraagd wat er nodig is om een fiets te maken? Laten we dieper graven en de route volgen van een specifiek fiets onderdeel, zoals het stuur, de banden of de ketting.
Opdracht 2: De Fiets en de SDGs
We beginnen met een korte uitleg over de Sustainable Development Goals (SDGs), waarna je zelf aan de slag gaat met de opdracht. Kies één van de 17 SDGs en onderzoek hoe de fiets bijdraagt aan het realiseren van deze doelstellingen. Denk na over hoe verschillende perspectieven en benaderingen kunnen leiden tot nieuwe inzichten in duurzame ontwikkeling.
Opdracht 3: De Fiets als Cultureel Fenomeen en Vrijheid
De fiets staat niet alleen voor mobiliteit, maar ook voor cultuur en vrijheid. We gaan dieper in op wat de fiets voor ons persoonlijk betekent en vergelijken dit met de rol van de fiets in verschillende landen en culturen. Hoe beïnvloedt onze vrijheid om te fietsen de vrijheid van anderen? Denk na over de verbinding tussen individuele vrijheid en bredere maatschappelijke vraagstukken.
Onze workshops worden door studenten, universitair docenten en onderzoekers van Wageningen University verzorgd. Je kunt met je klas naar de universiteit komen of wij komen bij jou op school langs.