Rector geschokt door mishandeling op campus
Afgelopen vrijdagavond 5 april 2024 is een promovendus in elkaar geslagen op de campus. “De Raad van Bestuur van WUR is geschokt door deze mishandeling.”, zegt rector magnificus Carolien Kroeze, “Er is geen plaats voor geweld in de Nederlandse samenleving, in Wageningen en al helemaal niet op onze campus. Wij willen een open en veilige plek zijn voor iedereen. De politie is een onderzoek gestart. Wij werken nauw met hen en de gemeente samen om de daders te vinden. Neem contact op met de politie als je getuige bent geweest van deze specifieke aanval of andere vormen van agressie.”
Niet het enige incident
Naar aanleiding van het incident, horen we dat vaker incidenten hebben plaatsgevonden die niet zijn gemeld bij WUR of bij de politie. Aarzel niet om incidenten te melden. Het helpt ons en de autoriteiten om in te schatten hoe groot het probleem is en waar in Wageningen deze incidenten plaatsvinden.
Heb je hulp nodig? Er zijn verschillende vormen van hulp beschikbaar:
- Voor studenten: volg de informatie op deze pagina.
- Voor medewerkers en PhD’ers: volg de informatie op het HR Service Portal.
Bij spoed kan je altijd 112 bellen. Als er geen spoed is, is de politie bereikbaar op 0900-8844. Beide centrales zijn 24/7 geopend.
Op sociale media lezen we helaas misinformatie over deze zaak. De feiten zijn als volgt:
Kan ik 's avonds naar de campus komen?
Ja. Wij willen een open en veilige ruimte zijn voor iedereen. Campus is openbaar toegankelijk terrein, eigendom van WUR, waar de politie verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid. Daarnaast huurt WUR een beveiligingsbedrijf in om de veiligheid van bezoekers en gebouwen te garanderen. De komende weken zal er extra beveiliging aanwezig zijn.
De respons van politie/ambulance na de mishandeling
De slachtoffers van de mishandeling belden wijselijk de Nederlandse alarmcentrale 112. De politie kwam ter plaatse, maar trof de daders niet aan. Ook de ambulance reed naar de plaats delict, maar het slachtoffer werd op dat moment al naar het ziekenhuis vervoerd. Daarom keerde de ambulance terug naar de basis.
Over samenwerking met de autoriteiten
Onze prioriteit is uiteraard om de daders te vinden. Om dat te kunnen doen, moeten we strikte procedures volgen om ervoor te zorgen dat al het bewijsmateriaal wordt behandeld in overeenstemming met de Nederlandse wet- en regelgeving. Samen met politie en gemeente doen we wat we kunnen om de daders te vinden. Daar hoort ook het delen van camerabeelden met de politie bij.
WUR zou berichten op sociale media verwijderen
WUR zou reacties op sociale media verwijderen. WUR doet dat vrijwel nooit, tenzij de commentaren haatdragend/racistisch zijn. We vermoeden dat het algoritme van (in dit geval) Instagram buitensporige ‘engagement’ detecteert. In dat geval kan Instagram je reactiemogelijkheden automatisch blokkeren of beperken. Wij hebben helaas geen invloed op dit geautomatiseerde gedrag.