Update
PROFUN-studie: Eiwit-fermentatie onder de loep
De PROFUN-studie is succesvol geëindigd. Het onderzoek is echter nog in volle gang. Het onderzoeksteam is druk bezig met het analyseren van alle samples en de data. De studie was klein van grootte maar heeft ontzettend veel waardevolle data opgeleverd. Nogmaals dank aan de deelnemers.
Eiwitten worden grotendeels verteerd in de maag en dunne darm, waarna ze worden opgenomen in het bloed. Echter, wanneer eiwit in grote hoeveelheden wordt gegeten of wanneer de eiwitkwaliteit niet optimaal is voor vertering, kan er eiwit onverteerd de dikke darm in stromen. In de dikke darm wordt eiwit gefermenteerd door darmbacteriën. De fermentatie van eiwit door darmbacteriën kan bijdragen aan beschadiging van de darmwand en het ontwikkelen van ziektes. Over eiwitfermentatie is nog niet veel bekend, maar we denken dat de verteerbaarheid van eiwitbronnen de hoeveelheid fermentatie kan beïnvloeden. Daarom willen wij dit onderzoeken samen met de mogelijkheid om dit te meten met een sensorcapsule.