Essay

Position Paper: alleen realistische kijk op toekomst plastics leidt tot vooruitgang

Bij Wageningen University & Research geloven we in de kracht van biobased plastics. Niet als een one-size-fits-all oplossing voor elk plasticprobleem, maar als een belangrijk onderdeel van een toekomst waarin tegelijkertijd aan de maatschappelijke behoeften wordt voldaan, als de productie en het gebruik van plastic aan het einde van de levensduur veel minder schade aanrichten aan het milieu.

Naast recycling, hergebruik en vervanging van kunststoffen spelen biobased en biologisch afbreekbare (biodegradable) kunststoffen een grote rol in een circulaire economie. Programmamanager Renewable Pastics Karin Molenveld legt in dit Position Paper uit hoe onze toekomst op het gebied van kunststoffen eruit zou kunnen (en zou moeten) zien.

“Realistisch gezien zal de vraag naar kunststoffen blijven stijgen naarmate de wereldbevolking en het welvaartniveau stijgen. Niet alle plastic producten kunnen worden gerecycled en veel producten lopen een groot risico om in het milieu terecht te komen voordat ze zelfs maar de kans krijgen om te worden teruggewonnen. Dit komt door de context waarin ze gebruikt worden, denk bijvoorbeeld aan landbouwfolies. Of door zwerfvuil, zoals bij sommige verpakkingsmaterialen het geval is. Biobased plastic heeft niet alleen een lagere CO2-voetafdruk bij de productie dan conventionele plastics van fossiele grondstoffen, maar kan door ontwerp ook gemakkelijker circulair worden gemaakt. Bovendien hebben biologisch afbreekbare kunststoffen het voordeel dat ze verdwijnen uit het milieu voordat ze zich kunnen ophopen.”

Hoe werkt dat allemaal? Download het position paper en ontdek hoe biobased en biologisch afbreekbare kunststoffen kunnen helpen bij het voldoen aan de eisen van een bloeiende samenleving, en hoe ze de negatieve impact van plastics op die samenleving kunnen verminderen.