‘Mijn doel is om kennis over klimaatadaptatie naar de praktijk te brengen’
Myrjam de Graaf werkt als projectleider bij het team Bodem, Water en Landgebruik. Met verschillende stakeholders zoekt ze naar antwoorden op de vraag hoe we Nederland beter bestand kunnen maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.
‘Als projectleider hou ik me bezig met projecten op het gebied van klimaatadaptatie in Nederland. Mijn focus ligt op uitdagingen die met water te maken hebben, zoals droogte en wateroverlast. De grote vraag is: hoe kunnen we het landschap inrichten en beheren zodat het bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering? WENR beschikt over heel veel kennis op dat gebied, maar die bereikt niet altijd de maatschappij. Mijn doel is om die bak kennis naar de praktijk te brengen, zodat we grote vraagstukken als klimaatadaptatie echt een stuk verder kunnen brengen.
Een groot samenwerkingsproject waar ik aan werk is KLIMAP, waar 24 partijen aan deelnemen. Dat zijn onder meer overheidsinstellingen zoals het ministerie van LNV, provincies en waterschappen, en ook bedrijven en andere onderzoeksinstituten. Samen werken we aan tools die regio’s in het Nederlandse zandgebied kunnen gebruiken om voor een klimaatbestendige inrichting van het landschap te zorgen. Die inrichting moet Water en Bodem Sturend zijn: bij ruimtelijke inrichting moet niet de functie centraal staan, zoals woningbouw of akkerbouw, maar het natuurlijke bodem- en watersysteem.
Het is heel motiverend om met zoveel externe partijen te werken. Ik probeer steeds mensen erbij te betrekken, verbindingen te leggen tussen verschillende disciplines. In het KLIMAP-project heeft iedereen een open mindset, we moeten problemen oplossen met elkaar. Dat gaat vaak in kleine stapjes, maar als zo’n stapje wordt gezet kan de impact meteen heel groot zijn.
Wat ik ook heel leuk vind, is dat we vaak studenten bij ons onderzoek betrekken. Die kijken altijd met een frisse blik naar de onderwerpen waar we mee bezig zijn. Voor KLIMAP heeft een WUR-student een serious game ontwikkeld. Dat spel is heel goed ontvangen en hebben we al vaak gespeeld. Tijdens het spelen wordt echt een zaadje geplant. “Oh, dát is wat jullie bedoelen”, zeggen mensen dan.
Bij WUR kan ik een bijdrage leveren aan een hoger doel: een betere, duurzamere wereld. Hoe gaan we nou leven in een wereld zonder die uit te putten? Dat miste ik wel een beetje bij mijn vorige werkgevers. In Wageningen heb je juist veel vrijheid om invulling te geven aan je eigen ambities. Daar word ik heel enthousiast van.’