Artikel

Junior Science Lab Algen 2024: Algen

In het Junior Science Lab van 2024 hebben leerlingen zelf algen onderzocht onder een microscoop en geleerd waarom deze organismen het "groene goud" worden genoemd. Bekijk de foto's van deze leerzame middag!

Het Junior Science Lab over algen werd dit jaar verzorgd door Roosmarijn Ernsten, masterstudent Biologie. Zodra zij het openingscollege begint, worden er al snel veel vragen gesteld, zoals: "Zitten er algen in het voedsel dat we dagelijks eten?" en "Hoe belangrijk zijn algen voor ons ecosysteem?"

Veel kinderen hadden al veel kennis over algen, zoals de percentages van algen die zuurstof produceren. Iedereen was goed voorbereid en enthousiast. Dankzij de voorkennis uit het openingscollege konden we snel doorgaan naar het practicumgedeelte van deze leerzame dag.

Roosmarijn legt uit hoe het practicum in zijn werk gaat. “We werken met microscopen, zo duur als een auto”, een belangrijke boodschap om voorzichtig te zijn! Daarna krijgt iedereen uitleg over de microscoop en de preparaatjes. Alle deelnemers gaan voorzichtig te werk. We werken immers met super dunne glasplaatjes.

We onderzoeken vandaag 9 verschillende algen. Iedereen start met een druppeltje op het plaatje dat onder de microscoop moet. Sommigen zien cirkels, anderen zien staafjes en soms zelfs beweging. Ook Roosmarijn is onder de indruk van wat er te zien is.

Er wordt onderzoekend geleerd en iedereen heeft veel plezier. Na het practicum ruimen we samen de zaal op en zit de leerzame dag er op.

Bekijk de foto's van deze leerzame middag aan de rechterkant.

Wat is een Junior Science Lab (JSL)?

Bij het Junior Science Lab (JSL) zijn leerlingen van groep 6, 7 of 8 een middag lang onderzoekers. JSL begint met een kort college van een wetenschapper van Wageningen University en daarna gaan de leerlingen aan de slag in een laboratorium of andere onderzoeksruimte. Ze zetten een onderzoek op, voeren het uit en analyseren de resultaten, net als echte wetenschappers!