
Oproep
Het EXPLAIN onderzoek: het effect van vleesvervangers op de gezondheid
Geen of minder vlees eten kan voordelen hebben voor de gezondheid. Als iemand minder vlees wil gaan eten, zijn kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt een gemakkelijke optie om vlees mee te vervangen. Vleesvervangers hebben andere voedingsstoffen dan vlees en bij het produceren worden er extra ingrediënten zoals vezels en zout aan toegevoegd. Dit zou allemaal een effect kunnen hebben op onze gezondheid. Het zout in vleesvervangers zou bijvoorbeeld de bloeddruk kunnen verhogen. We weten alleen nog niet hoe anders het eten van vleesvervangers voor onze gezondheid is dan het eten van vlees.
Met dit onderzoek willen we kijken hoe het dagelijks eten van plantaardige vleesvervangers over een 8-weekse periode de bloeddruk en andere onderdelen van gezondheid beïnvloed, en of dit verschilt met dierlijk vlees. We kijken met name naar het effect van het eten van kant-en-klare vleesvervangers op uw bloeddruk, maar daarnaast ook naar gezondheid die te maken heeft met de darmen en het algemene welzijn van uw hart, bloedvaten en stofwisselingsprocessen in het lichaam.Met dit onderzoek willen we kijken hoe het dagelijks eten van plantaardige vleesvervangers over een 8-weekse periode de bloeddruk en andere onderdelen van gezondheid beïnvloed, en of dit verschilt met dierlijk vlees. We kijken met name naar het effect van het eten van kant-en-klare vleesvervangers op uw bloeddruk, maar daarnaast ook naar gezondheid die te maken heeft met de darmen en het algemene welzijn van uw hart, bloedvaten en stofwisselingsprocessen in het lichaam.
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd tussen maart 2024 en maart 2025 op de universiteit in Wageningen.
Deelnemers aan het onderzoek aten 2 keer 8 weken lang een gecontroleerde voeding. In totaal zijn dat dus 16 weken met een gecontroleerde voeding. Dit betekent dat bijna alle voedingsmiddelen door ons werden verstrekt. In één van de 8-weekse onderzoeksperiodes aten zij vlees, in de andere 8-weekse periode aten zij vleesvervangers, verder is al het eten hetzelfde in deze periodes. De volgorde van de periodes werden willekeurig toegewezen. Tussen de twee periodes zat een pauze van 10 weken. Gedurende het onderzoek zijn er verschillende metingen uitgevoerd (bloeddruk meten, het verzamelen van bloed, ontlasting, speeksel en urine, vragenlijsten invullen, het meten van de darmpassage tijd d.m.v. een blauw cakeje en het dragen van verschillende sensoren voor het meten van fysieke activiteit en de bloedsuikerspiegel).