Flevoland: Boerderij van de Toekomst draagt bij aan innovatieklimaat in Flevoland
De landbouw staat voor grote veranderingen, de akkerbouw niet uitgesloten. Midden in Flevoland (Lelystad) staat de Boerderij van de Toekomst. Op deze plek vinden experimenten plaats met strokenteelt: aardappelen tussen uien en bloeiende veldbonen, afgewisseld met gerst, grasklaver en tarwe. Ook zijn er innovatieve machines te vinden die de grond sparen. Provincie Flevoland, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Wageningen University and Research (WUR) en boeren zijn partners.
Boeren staan voor veel uitdagingen en snakken naar oplossingen, stelt Provincie Flevoland. De Boerderij van de Toekomst is een plek waar boeren uit Flevoland (en heel Nederland) terecht kunnen voor inspiratie, en ook met vragen. Onderzoekers van WUR zijn aanwezig op het bedrijf om onderzoek te doen en de strokenteelt te monitoren. ‘Door op locatie te zijn en samen te werken hoor je waar de boer tegen aanloopt en wat hij of zij allemaal ziet voorbijkomen in het werk’, vertelt Wijnand Sukkel, één van de projectleiders. ‘Dat nemen we dan weer mee. Zulke dingen kun je als onderzoeker niet zelf bedenken. Die praktische samenwerking, daar gaan we voor.’
Strokenteelt is goed voor de biodiversiteit op het land, omdat er niet één gewassoort groeit en de gewassen worden vergezeld door bloemen en kruiden. Ook is er een wisselende oogsttijd, zodat er altijd wel wat groeit, wat goed is voor insecten. Op de Boerderij van de Toekomst worden daarnaast veldbonen geteeld voor vleesvervangers. Mest komt van een boer uit de buurt, die er voer voor de koeien voor terug krijgt. Een andere innovatie is de oogstmethode: er zijn rijpaden gemaakt waarop de oogstmachines rijden, zodat de gewassen niet beschadigen en de zware machines niet overal hoeven te rijden, wat bodemverdichting veroorzaakt. Regenwater kan dan makkelijker wegsijpelen. Voor deze methode zijn de tractoren aangepast met wijd uit elkaar staande wielen. Alle vragen die de nieuwe methodes oproepen, worden geanalyseerd.
Samenwerking rond uitdagingen en toepassing in de praktijk
De boerderij in Lelystad ontvangt veel akkerbouwers die problemen ervaren als gevolg van de extreme weersomstandigheden door klimaatverandering. In de samenwerking tussen Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL) en Boerderijg van de Toekomst is één van de gespreksonderwerpen, het verminderen van het bestrijdingsmiddelengebruik, en hoe agrariërs dat beleven. ‘Een weerbaar teeltsysteem is een combinatie van maatregelen, zoals de toepassing van een grotere diversiteit in de geteelde gewassen, een gezonde bodem en bevordering van natuurlijke vijanden’, concludeert Wijnand Sukkel van WUR. ‘Boeren willen zeker de genoemde alternatieven toepassen maar dat kunnen ze niet alleen. Het moet met alle belanghebbenden worden opgepakt.’
Dat is wat op de Boerderij van de Toekomst altijd centraal staat: hoe kan er teelt plaatsvinden binnen nieuwe en toekomstige eisen? Daarbij staat een goed verdienmodel voorop. Kennis uit de biologische en gangbare landbouw wordt gecombineerd en de beste toepassingen en technieken worden bij elkaar gebracht. Daardoor is het ook een mooie locatie voor demonstraties geworden.
WUR wil met andere regio’s en met LNV onderzoeken of er meer Boerderijen van de Toekomst in het land realiseerbaar zijn, ook voor andere grondsoorten en voor andere teelten.
Voor meer informatie en bij interesse in samenwerking, neem contact op met Wijnand Sukkel of Pieter de Wolf.