Duurzame toekomst met nog meer kringlooplandbouw in de Achterhoek
De Achterhoek is door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aangewezen als innovatieregio voor kringlooplandbouw. Vanuit een brede invalshoek wordt er gekeken naar de leefomgeving, de economie en innovatie in de regio. De regio moet bereikbaarder worden en de leefomgeving kan nog verbeterd, net als de landschapskwaliteit en biodiversiteit. Wageningen University & Research (WUR) en andere partners dragen bij aan het realiseren van de doelen van de Achterhoek Visie 2030 en voor een overkoepelende en programmatische aanpak. Grote innovatieve projecten komen zo makkelijker tot stand.
De Marke als innovatie hub in de regio
Samen met regionale partners heeft het Agro-innovatiecentrum De Marke onderdeel van WUR in Hengelo aan het front van de vernieuwing in de agrosector gebracht. In dit centrum loopt al dertig jaar onderzoek naar alle facetten van kringlooplandbouw, gericht op melkveehouderij op zandgrond. Daarmee past het perfect in de Achterhoek Visie 2030 die in 2019 door regionale partners is opgesteld.
Naast WUR zijn er meerdere organisaties betrokken, zoals VKA, De Marke, wat zorgt voor een hub-positie in de regio en versterking van onderlinge samenwerking en versterking van het innovatie ecosysteem.
Het streven naar kringlooplandbouw wordt gefinancierd door private en publieke organisaties, zoals vanuit LNV, de Regiodeal en Provincie Gelderland. LNV heeft De Marke daarnaast aangewezen als één van de Landelijke Proeftuinen voor Precisielandbouw. Daardoor, en door mee te doen aan (inter)nationale onderzoekstrajecten, reikt de betekenis van De Marke verder dan alleen de Achterhoek en Oost-Nederland.
Innovaties komen makkelijker tot stand
Als innovatie regio voor kringlooplandbouw is in de Achterhoek ook de Groene Mineralen Centrale ontstaan, een groot vergistingsbedrijf waar mest en andere organische reststromen worden omgezet in energie, organische meststof en gezuiverd water. Onderzoekers van Wageningen Environmental Research hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het verwerkingsproces. Het is de eerste mineralencentrale in Nederland en maakt de kringloop regionaal.
Ook is de vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) opgericht, die kennis en ervaring verzamelt en door laat stromen naar agrariërs in de regio.
Wilt u in uw regio aan de slag met kringlooplandbouw binnen de melkveehouderij, neem contact op met Fleur Brinke, Oscar Schoumans.