Impact story
DNA-verwantschapsonderzoek brengt populatie roggen nauwkeurig in kaart
Om populaties van verschillende soorten roggen in de Noordzee in kaart te brengen, worden deze vaak als bijvangst binnengehaalde vissen van een merkje voorzien. Vervolgens wordt over een bepaalde periode gekeken hoeveel gemerkte roggen er in vangsten voorkomen. Een nieuwe methode gaat een stap verder: door vissen aan de hand van hun DNA-profiel te identificeren, valt de omvang van een populatie veel nauwkeuriger te schatten.
Close kin mark recapture (CKMR) is de naam van deze systematiek, die gefinancierd wordt door het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij. De techniek wordt nu beproefd op roggen, een vissoort waarbij de populatieomvang zich moeilijk laat schatten. In samenwerking met de visserij verzamelen onze wetenschappers stukjes weefsel van 2.000 stekelroggen en 1.000 blonde roggen. Deze worden met behulp van CKMR geanalyseerd. Het aantal samples is waarschijnlijk voldoende om verwantschappen aan te treffen.
Een logische vervolgstap is om CKMR ook voor andere vissoorten te gebruiken.
Op die manier stimuleert WUR schattingen van populatiegroottes van vissoorten niet alleen veel nauwkeurig, maar ook veel efficiƫnter te kunnen maken.
Lees ook
- Innorays: DNA-verwantschapsanalyse
- Thema 'Visserij in transitie' - Visserijbeheer