Interview
De jongensdroom van Reinier van den Berg kwam uit: hij werd weerman bij RTL, maar na 35 jaar werd het tijd voor wat nieuws
Alumnus Reinier van den Berg had een jongensdroom: hij wilde graag weerman worden. Na 35 jaar dat beroep uitgeoefend te hebben, was het tijd voor wat nieuws. De meteoroloog, spreker, schrijver, klimatoloog, natuurliefhebber en ondernemer blijft zich inzetten voor het klimaat, de natuur en de biodiversiteit. Hij is nog altijd trots op zijn alma mater en woont zelfs weer in Wageningen.
Keuze voor studeren in Wageningen
"Aanvankelijk wilde ik me volledig wijden aan meteorologie, in de voetsporen van mijn oudste broer. Hij studeerde meteo in Utrecht maar die studie kwam op mij destijds wel heel theoretisch over, vooral in de vakken wiskunde en natuurkunde. Toen ben ik me breder gaan oriënteren. Een open dag van wat destijds nog de Landbouwhogeschool Wageningen heette, trok me over de streep. Wageningen moest het worden, mede vanwege een breed scala aan studierichtingen die ook mijn interesse hadden. Ik twijfelde tussen Toxicologie, Moleculaire Wetenschappen, Voeding en Milieuhygiëne. Het werd de laatste, met als specialisatie luchtverontreiniging.
Studiegenoten werden vrienden voor het leven
De studietijd begon gelijk goed met een hele mooie introductieweek, waarin ik studiegenoten heb leren kennen die vrienden voor het leven zijn geworden. We komen nog altijd minstens eenmaal per jaar bij elkaar. Het eerste jaar woonde ik op kamers bij een hospita in Achterberg. Veel fietsen dus. Ik was lid van Studentenvereniging SSR-W en was verder dus vooral ‘in town’. Daarna vond ik, met vrienden, een plek in de nieuwe studentenflat aan de Marijkeweg. Een grote en gezellige afdeling waar de gang naar de kamers rond etenstijd bijna helemaal geblokkeerd was door de lange eettafel.
Huidige studenten kan ik meegeven dat je studietijd echt een gouden tijd kan zijn, maar dat dat niet vanzelf gaat. Daar heb je elkaar voor nodig. Idealiter zou ik adviseren om dus op kamers te gaan, en bovendien om lid te worden van een studenten- en/of sportvereniging.
Van studie naar Meteo Consult
Ik vulde mijn specialisatie luchtverontreiniging met een zo groot mogelijke dosis meteorologie, dus voor mijn gevoel studeerde ik toch af in meteorologie, al kon dat toen nog niet in Wageningen. Nu gelukkig wel trouwens. De al genoemde oudste broer was nog tijdens zijn promotieonderzoek in Utrecht, met drie andere mensen van het KNMI, begonnen met de oprichting van het eerste commerciële weerbureau in Europa: Meteo Consult. Nog voor mijn afstuderen had ik de arbeidsovereenkomst getekend en zes dagen na het verkrijgen van mijn bul begon ik, begin 1986, als eerste formele werknemer bij dit kersverse bedrijf als ‘vijfde man’. Notabene in Wageningen, op het terrein van Duivendaal achter het oude mooie pand waar de Vakgroep Meteorologie huisde!
Het snel groeiende Meteo Consult, waar na een paar jaar bijvoorbeeld ook Gerrit Hiemstra aan boord kwam, kreeg steeds meer klanten. Ook de eerste commerciële tv-zender in ons land, RTL Veronique, had in die tijd voor de afdeling nieuws & weer presentatoren nodig. Zo kwam men bij mij terecht en zonder ook maar enige mediatraining mocht (en moest) ik in november 1989 op de landelijke televisie beginnen met het mooie vak van weerpresentator. Daarmee kwam letterlijk mijn jongensdroom uit.
Tornadojacht
Het gekke is natuurlijk dat het weer van kinds af aan mijn hobby is. En het was dus ook van 1986 tot in dit jaar (2024) mijn werk. Maar ook in mijn vrije tijd en zelfs op vakantie check ik dagelijks het weer. Niet op eenvoudige weerapps, maar ik ga op zoek naar de meteorologische brongegevens. En dat kan wel eens handig zijn, omdat je op vakantie, waar dan ook ter wereld, beter je buitenactiviteiten kunt plannen.
Een van mijn hobby's is tornado jagen. Al vijf keer heb ik een tornadojacht in de Midwest (VS) georganiseerd met bevriende collega’s van Meteo Consult. Een van deze vrienden heeft Extreme Nature Tours (ENT) opgericht waar ik medeaandeelhouder van ben. Met ENT bieden we liefhebbers de mogelijkheid om de natuur op zijn extreemst of zijn mooist te zien door verzorgde groepsreizen aan te bieden naar de meest indrukwekkende natuurverschijnselen. Voorbeelden zijn het Noorderlicht, zonsverduistering, vulkanen en ijsbergen. Jaarlijks organiseert dit bedrijf dus ook de vrij populaire tornadotrip. Met een Nederlandstalige reisleiding en in kleine groepen genieten deelnemers van de adrenaline die door hun lijf giert als de wind stevig aantrekt en de grote hagelstenen uit de lucht beginnen te vallen. Moeten ze omkeren of juist nog een stukje doorrijden....
Bedrijf SpeakOut
Communicatie is van cruciaal belang om draagvlak te creëren en inzicht te verkrijgen rondom de enorme transitie waar we met z’n allen voor staan. Vandaar dat ik me hier ook met behulp van landelijke media en video verder mee bezig wil houden. Het lijkt me bijvoorbeeld gaaf en nuttig om een wekelijks klimaatjournaal te maken. Dat programma moet in de berichtgeving zeker niet alleen de zorgelijke staat van het klimaat, de natuur en de biodiversiteit belichten, maar juist de spotlights richten op alle oplossingen, innovaties en veelbelovende startups die om ons heen te vinden zijn!
Als actieve landelijke spreker op congressen en evenementen (met name bijeenkomsten die focussen op het verband tussen klimaatverandering, extreem weer en de noodzakelijke transitie), zag ik hoe belangrijk goede sprekers zijn om mensen te betrekken bij één van de grootste uitdagingen van de moderne tijd. In 2016 richtte ik het duurzame sprekersbureau SpeakOut op. We hebben uitsluitend sprekers en dagvoorzitters die op dit gebied zeer kundig zijn en zich helder kunnen uitspreken over de urgentie en de kansen met betrekking tot duurzaamheid. Sprekers die kunnen inspireren en motiveren en van duurzaamheid een hip en inspirerend thema maken. Daar zitten trouwens heel wat Wageningers bij.
Ook ben ik vrijwilliger en ambassadeur van een handjevol NGO’s, bijvoorbeeld het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Tearfund. Als bekende spreker bij fondswervende evenementen van deze NGO's hoop ik dat er meer mensen komen en een bijdrage geven."
Bladgoud
Reinier heeft ook diverse boeken geschreven. Zijn laatste boek is getiteld Bladgoud, en gaat over de onschatbare waarde van bomen. Er zijn maar liefst 60.000 verschillende soorten bomen op aarde. In toegankelijke bewoordingen vertelt zijn boek over de historie van bomen, over de waarde van bomen voor het klimaat, over biodiversiteit, over de gebruikswaarde, over de waarde voor onze (geestelijke) gezondheid en over hun eigen waarde. Maar dit boek gaat ook over de toekomst. Over de bescherming van (oer)bos en over duurzame aanplant en gebruik van bomen, zodat bomen en mensen in harmonie met elkaar samen kunnen leven.
Trotse Wageninger
"De slogan 'Eens een Wageninger, altijd een Wageninger' is zeker op mij van toepassing. Sterker nog, vanaf 2020 woon ik weer in Wageningen. Weliswaar buiten de stad, maar toch ook wel weer redelijk dichtbij. Op congressen kom ik veelvuldig Wageningers tegen die altijd opvallen door hun zeer brede kennis op onderwerpen. En dan voel je je ook een beetje trots op de Alma Mater, die van de landbouwhogeschool van toen is uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende universiteit die in diverse toonaangevende rankings terug te vinden is!"
Aanvullende gegevens
Weerman Reinier van den Berg neemt na 35 jaar afscheid van RTL Nieuws: 'Mijn passie'
WUR Master Earth and Environment, specialization Meteorology and Air Quality
Bouwgewassen: een biobased revolutie?
SpeakOut BV, founder en co-owner
LinkedIn Reinier van den Berg
Extreme Nature Tours (ENT)
Boek Bladgoud
Kinderboek Geknoei Met Gif
Kinderboek Wolken Wind En Water