Interview
De bewoners van Radix Nova, deel 3: Niels Anten
Pal achter Radix ligt een nieuw gebouw: Radix Nova. Vier leerstoelgroepen verhuisden er tijdens de pandemie in alle stilte naartoe. In deze serie artikelen praten we met de nieuwe bewoners. Vandaag Niels Anten, hoogleraar Crop & Weed Ecology: “We kunnen hier heerlijk rustig en geconcentreerd werken.”
Volleybal en jeu-de-boules
In deze tijd van ‘thuiswerken, tenzij…’ loopt Niels Anten de deur van Nova nog niet plat. Maar zodra de coronamaatregelen weer wat versoepeld kunnen worden, gaat hij er met plezier een deel van zijn werktijd naartoe. “Vergeleken met Radix mag het dan een wat saai gebouw zijn, maar qua werkplek is er weinig mis mee. Ik kan er heerlijk rustig en geconcentreerd mijn werk doen. En als het mooi weer is, kun je buiten aan een van de picknicktafels gaan zitten of een potje volleyballen of jeu-de-boulen.”
Nee, Niels heeft geen heimwee naar het drukkere Radix, hoe fraai dat gebouw ook is. Toegegeven, Nova is voor bezoekers nog wat lastig te vinden en de tijdelijke route vanuit Radix (via postkamer en fietsenstalling) is ingewikkeld. En misschien mist er nog een fijne ruimte om even goed met elkaar te brainstormen of in een luie bank neer te ploffen. Er moet altijd iets te wensen overblijven.
Samenwerking
Vier leerstoelgroepen in één nieuw gebouw, daartoe is niet voor niets besloten. “We werken veel met elkaar samen en dan is het heel fijn om bij elkaar te zitten. Zo is mijn leerstoelgroep geïnteresseerd in hoe planten interacteren. Vanuit de landbouw is bekend dat mengteelten weerbaarder zijn tegen ziekten, efficiënter met nutriënten omgaan en zelfs hogere opbrengsten kunnen genereren. Samen met de leerstoelgroep Plant Production Systems van Ken Giller kijken we of de cacao- en koffieteelt gecombineerd kan worden met andere gewassen, zoals banaan en kokosnoot. De cacao- en koffie-industrie zorgt voor veel ontbossing, terwijl de productie minder dan een tiende is van wat mogelijk moet zijn.”
Ook in eigen land onderzoeken Niels en zijn collega’s de potentie van mengteelten. Dit gebeurt samen met de leerstoelgroep Farming Systems Ecology van Rogier Schulte. Niels: “Dat we die in Nederland nog weinig zien, heeft onder meer te maken met dat het systeem daar niet op is ingesteld. Zo hebben boeren geïnvesteerd in technologie voor monosystemen, waardoor de markt voor deze technologie in stand blijft.”
Samen met de groep van Paul (Gewasfysiologie) brengt Niels ecologisch en fysiologisch onderzoek samen in één centrum (Crop Systems Analysis) om de brug te helpen slaan van labonderzoek naar duurzame landbouw. De vier Nova-groepen richten zich op systemen uit vele windstreken: “In Europa gaat het bijvoorbeeld al snel om vermindering van de milieu-impact en verlaging van de CO2-voetafdruk. In Afrika moet systeemverandering primair gericht zijn op verbetering van de leefomstandigheden in combinatie met milieumaatregelen. Er zijn gemene delers, zoals minder gif en minder CO2-uitstoot, maar de knoppen waaraan je moet draaien zijn verschillend. Dat maakt het zo leuk om samen in één gebouw te zitten.”
Niet meer fulltime op kantoor
In tijden van COVID is het rustig in Nova. Straks, als het weer kan, gaan mensen weer wat vaker in het nieuwe gebouw werken. “Het is fijn om op een rustige plek te kunnen werken. Maar fulltime op kantoor werken, dat gaat niet meer gebeuren, voor zover daar ooit al sprake van was.” Niels kijkt ernaar uit om collega’s van andere locaties in Nova te ontmoeten. Maar daarvoor moet de vindbaarheid van Nova wel beter worden: “Laatst stond er een doosje bonbons op mijn bureau, als dank voor de prettige samenwerking. Dat doosje had er twee maanden over gedaan om van Lumen op mijn werkplek te komen.”