Interview

De bewoners van Radix Nova, deel 2: Paul Struik

Pal achter Radix ligt een nieuw gebouw: Radix Nova. Vier leerstoelgroepen verhuisden er tijdens de pandemie in alle stilte naartoe. In deze serie artikelen praten we met de nieuwe bewoners. Vandaag Paul Struik, hoogleraar Crop Physiology: “We zijn nog wat lastig te vinden.”

Een fijn ouderwets gebouw om te werken

Paul Struik, hoogleraar Crop Physiology
Paul Struik, hoogleraar Crop Physiology

“Doordat we al heel lang vooral thuiswerken, hebben veel collega’s geen idee dat we niet meer in Radix zitten. Zelfs mensen met wie ik samen college geef, weten niet beter dan dat ik nog steeds op mijn oude plek zit.” Aldus Paul Struik, die met zijn leerstoelgroep Crop Physiology in 2020 naar Radix Nova verhuisde. Dat wil zeggen: maximaal één dag in de week dezer dagen, want zoals de meeste collega’s werkt Paul voornamelijk thuis.

Paul wil benadrukken hoe prettig het is om samen met andere teeltgroepen in het nieuwe gebouw te werken. “Ik merk dat het goed is voor de onderlinge relaties. We doen nu meer samen dan toen we nog verspreid door Radix zaten. Ik denk dat dit mede komt doordat we nu ook samen allerlei regels moeten afspreken over hoe we Nova gebruiken. Dan praat je ook al snel over hoe je samen projecten kunt aanpakken. Maar bijvoorbeeld ook over hoe we het onderwijs invullen in tijden van coronamaatregelen. We zien onszelf nu meer als logische eenheid.”

Van fotosynthese tot agronomie van de aardappel

Met zijn leerstoelgroep doet Paul momenteel veel onderzoek naar fotosynthese. “Het vertalen van basale fotosyntheseprocessen naar processen die relevant zijn voor de boer, daar ligt onze kracht. Denk aan lichtverdeling van het gewas en de stikstofverdeling over bladeren. Maar we onderzoeken bijvoorbeeld ook of we de fotosynthese van gewassen efficiënter kunnen maken.”

Samen met de leerstoelgroep Plant Production Systems van Ken Giller richt Pauls groep zich momenteel ook op de agronomie van de Nederlandse aardappel. Een van de centrale vragen is: kunnen we aardappelrassen met hybride veredeling veel sneller verbeteren dan nu? Elders in de wereld werken beide leerstoelgroepen aan betere teeltsystemen voor zaai- en pootgoed. En ten slotte loopt er onderzoek op het gebied van micronutriënten in West- en Oost-Afrika en China. Paul: “Een alarmerend artikel in Nature een paar jaar geleden leek erop te wijzen dat de voedingswaarde van gewassen onder invloed van klimaatverandering sterk zou afnemen – en dan vooral het gehalte aan zink. Dit zou het probleem van de ‘verborgen honger’ alleen maar groter maken. Uit onze metingen komt dit effect minder duidelijk naar voren. Het lijkt erop dat het negatief effect door meer CO2 in de lucht tenietgedaan wordt door de temperatuurstijging die tegelijkertijd optreedt.”

Een stuk rustiger

En zo werkt de groep van Paul aan de grote uitdagingen van deze tijd. Zolang als het duurt vooral vanuit huis, maar zodra het weer kan hybride, met Nova als standplaats. “Een ruim en licht gebouw, misschien een tikkeltje ouderwets. Maar ik vind het fijn werken. Radix is natuurlijk een prachtig open gebouw, maar als je net als ik vlak bij de kantine én de toiletten werkt, is geconcentreerd werken lastig. Nu rijdt er ook weleens een tractor langs, we zitten tegenover Unifarm, maar mijn nieuwe werkplek is toch een stuk rustiger.”

Is er dan helemaal niets aan te merken op Nova? “Nou, die gele vloeren vind ik wel érg ziekenhuisachtig aandoen. En we zijn nog wat lastig te vinden, zeker nu er achter Radix nog flink wordt gebouwd aan het nieuwe centrum voor fenotypering en de insectenkas. Dat maakt de looproutes tijdelijk niet heel eenvoudig. Duidelijke bewegwijzering is wel gewenst, ook vanuit Radix.”

Gouden tip voor wie met de auto of fiets komt: rij naar de kleine parkeerplaats ten noordwesten van Radix: “Er is daar altijd plek en je loopt zo tegen Nova aan.”