Interview
Conclusie Global Food Security Conference: ‘Brede blik op voedselzekerheid en voedselsystemen belangrijk’
Eerder deze maand vond in Leuven de vijfde editie van de Global Food Security Conference plaats. Meer dan 500 deelnemers uit 65 landen gingen met elkaar in gesprek over voedselzekerheid en voedselsystemen. Hoogleraar Plantaardige productiesystemen Martin van Ittersum van Wageningen University & Research was medeorganisator. Hij kijkt met veel voldoening terug op het congres.
Hoe zie je het belang van deze Global Food Security Conference?
Het congres is van grote betekenis. Het heeft wetenschappers van alle disciplines en aandachtsgebieden rondom voedselzekerheid en voedselsystemen samengebracht. Van agronomen tot voedingsdeskundigen, en van historici tot economen en beleidsdeskundigen. We werken allemaal aan hetzelfde thema, zij het met verschillende invalshoeken en methoden. Het congres heeft eraan bijgedragen om een bredere, integrale kijk op voedselsystemen te krijgen en dat is cruciaal om problemen te kunnen oplossen.
Wat zijn de belangrijkste lessen die naar aanleiding van het congres kunnen worden getrokken?
Tijdens het congres was er een stevig geluid dat we negatieve aspecten moeten aanpakken, zoals overconsumptie en overmatig gebruik van inputs, maar dat we tegelijkertijd ook de positieve aspecten van huidige systemen niet uit het oog moeten verliezen, zoals landbesparende productie en op veel plaatsen in de wereld stabiele beschikbaarheid van gezond en veilig voedsel. Te makkelijk wordt er gezegd dat het hele voedselsysteem ‘getransformeerd’ moet worden. Maar pas op dat je het kind niet met het badwater weggooit, klonk het in diverse bijdragen.
Een andere belangrijke les die kan worden getrokken, is dat we ons als wetenschappers meer moeten richten op welke doelen we willen bereiken en minder op de manier waarop we dat willen doen. We zouden minder moeten praten in termen van buzzwords zoals natuurinclusief, regeneratief en alles plant-based, maar meer over de effecten op de doelen, zoals landgebruik, emissies en gezondheid. Er is niet een landbouwmethode die overal optimaal werkt, net zoals er niet één oplossing is om met voedselbeleid het consuminderen (minder dierlijke eiwitten, bijvoorbeeld) te realiseren.
Kwamen al die aspecten voldoende aan bod tijdens het congres?
Met de aanwezigheid van 65 nationaliteiten en veel diversiteit binnen die vertegenwoordigde landen, bood het congres in mijn ogen een rijke en gevarieerde presentatie van kennis en discussie. Een groot deel van de aanwezigen was bovendien relatief jong, en bijna 60 procent vrouwelijk.
Hoe zie je de toekomst van het congres?
Wat betreft de toekomst van het Global Food Security Conference overwegen we om de focus te verleggen van voedselzekerheid naar voedselsystemen als geheel. Die verschuiving is de laatste jaren al zichtbaar. In 2013 lag de focus nog vooral op productie, maar nu is deze al veel gebalanceerder. We denken erover om de naam van het congres dan ook te veranderen naar Global Food Systems Conference.
Het volgende congres zal naar verwachting eind 2026 of begin 2027 plaatsvinden. De organisatie onderzoekt momenteel mogelijke locaties in Zuid- of Zuidoost-Azië, of Latijns-Amerika.