category_student_information
Bindend Studieadvies
Het bindend studieadvies is met ingang van het studiejaar 2014-2015 bij Wageningen University ingevoerd.
Deze regeling is opgenomen in de Onderwijs en Examenregeling (OER) van Wageningen University en in de Onderwijs- en examenregeling van de joint degree opleiding Bsc Tourism (BTO) en beschrijft de procedures van het uitbrengen van het bindend studieadvies tijdens het eerste studiejaar in de bacheloropleiding.
We hebben de meest gestelde vragen hieronder op een rij gezet om jou zo goed mogelijk te informeren.
Vragen en antwoorden bindend studieadvies
1. Hoeveel credits (studiepunten) moet ik in totaal halen bij Wageningen University om het eerste studiejaar succesvol af te sluiten?
2. Wanneer krijg ik een positief advies aan het einde van het jaar?
3. Voor wie geldt het bindend studieadvies?
4. Ik ga een nieuwe bacheloropleiding doen, maar had bij mijn vorige bacheloropleiding (bij WU of bij een andere universiteit) al een positief BSA ontvangen, gelden de BSA eisen dan ook voor mijn nieuwe opleiding?
5. Ik verander van bacheloropleiding binnen Wageningen University. Tellen de vakken die ik al eerder had gehaald en die ook eerstejaarsvakken zijn in deze nieuwe bacheloropleiding, mee voor het behalen van mijn BSA?
6. Tellen vrijstellingen mee bij de vaststelling van de BSA norm?
7. Ik ben later dan 1 oktober ingestroomd in mijn bachelorstudie, moet ik dan toch voor het einde van dit schooljaar 36 credits hebben gehaald om aan de BSA norm te voldoen?
8. Krijg je altijd een negatief BSA als je niet aan de norm hebt voldaan of zijn er ook uitzonderingen mogelijk? Onder welke persoonlijke omstandigheden kun je een uitgesteld bindend studieadvies krijgen?
9. Wat is een uitgesteld bindend studieadvies?
Let op: je ontvangt bij een uitgesteld studieadvies na periode 6 van je eerste jaar geen tussentijdse adviezen meer in het daaropvolgende jaar!
10. Kan ik beroep aantekenen tegen een negatief bindend studieadvies?
Mocht je een negatief definitief BSA ontvangen, maar ben je het hiermee niet eens, dan kun je hiertegen beroep instellen. Redenen kunnen bijvoorbeeld zijn dat nog niet alle cijfers zijn verwerkt of niet juist zijn weergegeven, of dat je een beroep wil doen op eerder door jou gemelde persoonlijke omstandigheden of dat de persoonlijke omstandigheden niet of onvoldoende zijn meegewogen. Je moet dan binnen 6 weken nadat je de beslissing met het negatief BSA hebt ontvangen beroep aantekenen. Voor de beroepsprocedure verwijzen we je naar het Studentenstatuut waar je in de paragraaf “Rechtsbescherming studenten” informatie kunt vinden over het indienen van een beroepschrift en waar je ook een format vindt voor een beroepschrift.
Bij het indienen van een beroepschrift verzoeken we je het format beroepschrift volledig in te vullen, te voorzien van een kopie van het besluit en dit per email toe te zenden aan legalprotection.students@wur.nl
Voor meer informatie over het indienen van een beroep kan je contact opnemen met legalprotection.students@wur.nl
11. Heeft het zin om herkansingen te doen in juli als ik een negatief BSA heb gekregen?
12. Moet ik beroep instellen als ik de norm nog kan halen in de hertentamenperiode van juli?
Als er andere redenen zijn waarom je het niet eens bent met het uitgebrachte negatieve BSA dan moet je wel beroep instellen, zie vraag 10.