Interview

Alumna Marion Bloemendal is vrijwilligster bij het Internationale Wageningen Alumni Chapter België

Ir. Marion Bloemendal is al jaren een drijvende kracht binnen het Wageningen Alumni Chapter België. Door de bedrijfsbezoeken die georganiseerd worden door dit inspirerende en levendige netwerk, worden niet alleen de contacten met de ondernemingen gestimuleerd maar ook tussen alumni onderling.

Hoe het allemaal begon

“Toen ik in 2015 naar België verhuisde, bleek er geen Belgisch Chapter te bestaan. Ik had leuke ervaringen met regiokringbijeenkomsten voor WUR-alumni in Zuid-Holland en ook omdat ik een actief studentenleven heb gehad, leek het me een goed idee om ook een netwerk op te zetten in België. Dit initiatief had als doel om netwerkvorming tussen Wageningers in België te bevorderen en ook om de betrokkenheid bij WUR te stimuleren. Er bleek nog iemand hetzelfde te denken: dr. ir. Iris Vendel, en via het Alumni Office kwamen we met elkaar in contact. In 2016 zijn we de samenwerking gestart met Denise Spiekerman die bij het Alumni Office werkzaam was.

Ik weet nog dat de eerste bijeenkomst in een biercafé naast het Centraal Station Brussel plaatsvond. De ontmoeting werd gelijk een succes. Twee jaar later tijdens een chique alumnibijeenkomst op 24 januari 2018 in de Nederlandse Ambassade in Brussel, vond de officiële lancering van het Chapter plaats. In het bijzijn van de 50 deelnemers hebben de toenmalige Ambassadeur, mevrouw Maryem van den Heuvel en bestuursvoorzitter van WUR, prof. dr. ir. Louise Fresco, de Letter of Intent ondertekend om het Wageningen Alumni Chapter België verder op te zetten. In dat jaar vierde WUR ook haar 100-jarig bestaan.

Organiseren van een Chapter bijeenkomst

Het voornemen was om 2 tot 3 keer per jaar een bijeenkomst te organiseren. Het gemiddeld aantal deelnemers tijdens een bedrijfsbezoek lag rond de 15. In de coronaperiode hebben de bijeenkomsten stil gelegen. Iedereen was in die periode min of meer aan het overleven, en samenkomen had toen geen prioriteit. Dit jaar hebben we de handschoen weer opgepakt met een aantal enthousiastelingen.

Op zich is het organiseren van een event niet zoveel werk. Je hebt een spreker, locatie en datum nodig en een leuk restaurant voor de afsluiting. Als je dat alles onder een paar mensen kan verdelen, valt het werk best mee. De grootste uitdaging is om het juiste moment te kiezen en het vinden van een
goede locatie voor een bedrijfsbezoek. Sprekers vinden is niet echt een
probleem, de meesten kunnen wel een gepassioneerd verhaal vertellen over hun
werk.

Mijn tip voor alumni die het ook leuk vinden een bedrijfsbezoek te organiseren, is dus om hun eigen passie te delen. Het is telkens weer gebleken dat er dan als vanzelf connectie met deelnemers ontstaat omdat ze gedeelde interesses hebben. Dit leidt elke bijeenkomst tot enerverende en levendige discussies.

Wat heeft het vrijwilligerswerk Marion gebracht

In de loop der jaren is mijn netwerk flink uitgebreid en heb ik met veel mensen in de regio kennis gemaakt. Via de Chapter-bijeenkomsten heb ik vele interessante bedrijven bezocht en sprekers ontmoet die ieder hun eigen vakkennis en passie overbrachten. Voor mij persoonlijk is het contact met het organiserend groepje dat we nu hebben heel leuk. Mijn AID kindje is daar een van!

Loopbaan

Sinds 2016 werk ik in diverse functies binnen het Melk Team van Danone in Rotselaar. Mijn opleiding heeft me mede gebracht tot waar ik nu sta en heeft dus in belangrijke mate bijgedragen aan mijn huidige functie. Zo heb ik vanuit Wageningen zaken meegenomen zoals het interdisciplinaire denken, de agroketen-brede zienswijze, de kritische attitude, de internationale ervaring, het realiseren van projectwerk, het samenwerken en de zelfreflectie. Deze competenties pas ik nog dagelijks toe in mijn werk.

Mijn opleiding MME (Management, Economics and Consumerstudies) heeft bij mij tot op heden iedere keer geleid tot een goede aansluiting op de arbeidsmarkt. Het is handig om je te kunnen inleven en kennis te hebben van alle schakels en partners in de agroketen. Daarnaast maakt het hebben van een bèta georiënteerde bedrijfskundige opleiding je dagelijks leven makkelijker.

Trots op WUR-DNA

Mijn studietijd aan WUR heb ik als een hele waardevolle en leuke tijd ervaren. Als HBO-instromer heb ik alleen mijn Master gedaan in Wageningen en ook al verliep het eerst semester niet heel vlotjes, ik ben vrij snel actief geworden. Zo heb ik een bestuursjaar gedaan bij Integrand en in diverse commissies zitting gehad bij Mercurius. In 2008 ben ik afgestudeerd in Chili (als eerste student in de samenwerking met Universidad de Chile in Santiago).

Tijdens mijn afstudeerscriptie in Chili en nadien in het werkende leven, heb ik me pas goed gerealiseerd wat voor een enorme impact de studie aan WUR op me heeft gehad. Ik ben er trots op dat ik heb gestudeerd aan een van de top landbouwuniversiteiten ter wereld.

Ik voel me een echte Wageninger en ervaar nog steeds een warme band met mijn voormalige universiteit. Je krijgt een soort specifiek WUR-DNA mee. Wanneer je andere WUR-alumni ontmoet, herken je dat en is er gauw een bepaald gevoel van herkenning en verbinding. We lezen en schrijven bij wijze van spreken samen. Het maakt niet uit waar ter wereld je bent, binnen het vakgebied kent iedereen WUR en worden er al snel mooie herinneringen en anekdotes opgehaald."