Interview

Alumna Gerda Brilleman is sinds 2016 vrijwilligster, en zet zich in als bestuurslid bij Alumnikring Noord

Gerda studeerde WUR-Milieuhygiëne en werkt nog steeds in datzelfde werkveld bij Waterbedrijf Groningen. Naast een drukke baan en haar hobby's, zet ze zich graag in als vrijwilligster bij Alumnikring Noord. Ze doet waardevolle contacten en kennis op en kan het iedereen aanbevelen.

Positieve impact op de maatschappij

Mijn naam is Gerda Brilleman-Brondijk, 51 jaar, getrouwd met Joost en ouders van 2 prachtige zonen Jasper (bijna 18) en Wiebe (16). Het is mij met de paplepel ingegoten om er voor de medemens en de maatschappij te zijn. Vroeger als jeugdlid van de kerk was ik actief in een muziekclubje, begeleidde een kinderkoor en speelde af en toe tijdens (jeugd)kerkdiensten op het orgel.

Vrijwilligerswerk is een mooie manier om om positieve impact te maken op de maatschappij. Sinds 2000 wonen wij in Gieten en daar ben ik negen jaar actief geweest in het bestuur van Dorpsbelangen Gieten e/o. We hebben mooie dingen gerealiseerd: zo draait de korenmolen Hazewind weer dankzij een geweldige groep vrijwilligers die een molenlaarsopleiding hebben gevolgd. Een ander voorbeeld is de kerkklok die op zaterdagmiddag weer een kwartier luidt om de zondagsrust aan te kondigen; dit was vroeger een gewoonte in agrarische gebieden. Verder hebben we reflecterende huisnummers voor het buitengebied geïntroduceerd, het Paasvuur geregeld samen met de Boermarken, en een dorpsvlag ontwikkeld. Verder ben ik ruim tien jaar actief geweest in de ouderraad van de basisschool van onze zonen en alweer zeven jaar voor de voetbalvereniging Gieten als jeugdkledingcoördinator.

Sinds 2009 ben ik technisch “rolmodel” voor VHTO (landelijk expertisebureau, meisjes/vrouwen en bèta/techniek) om meisjes op HAVO en VWO kennis te laten maken met bètawetenschappelijke en technische WO- en Hbo-opleidingen en de toekomstmogelijkheden die ze in die sector hebben.

Wageningen Regiokringcommissie Noord

Daarnaast ben ik sinds 2016 bestuurslid van de Wageningen Regiokringcommissie Noord. We organiseren twee keer per jaar netwerkbijeenkomsten voor Wageningse afgestudeerden die in het noordelijk deel van Nederland wonen. Voor mij is het genieten dat iedereen geniet tijdens een netwerkbijeenkomst en dat het reilen en zeilen dat daaraan vooraf gaat, ook daadwerkelijk tot iets moois leidt. Het ritselen en regelen ligt me helemaal, en het is geweldig dat ik dit ook nog met Wageningse onderwerpen kan doen.

Ik kan het vrijwilligerswerk absoluut aanraden aan andere alumni. Je komt in contact met mensen met een brede maatschappelijke interesse gecombineerd met een Wagenings tintje. Daarnaast doe je waardevolle kennis en inspiratie op, en vergroot je je netwerk.

Een van de dingen die me het meeste bij is gebleven, is dat we in 2017 een netwerkbijeenkomst organiseerden op het vliegveld Groningen Airport Eelde. Bij toeval las ik een artikel waarbij ik stuitte op de naam van voormalig directeur Marco van der Kreeke en dat hij in Wageningen had gestudeerd. Als regiokring waren we benieuwd naar zijn achtergrond en zochten een geschikt Wagenings thema dat we konden verbinden met het vliegveld. Het thema van die bijeenkomst werd 'Hoe duurzaam kan de Poort van het Noorden worden?'.

Studietijd in Wageningen

Tijdens mijn Hbo-opleiding aan het Van Hall Instituut in Groningen wilde ik naast een stage bij een adviesbureau ook graag een wetenschappelijke stage lopen. Mijn docent, Peter Hofman, had waardevolle connecties bij Wageningen University & Research waardoor ik de mogelijkheid kreeg om stage te lopen bij de Vakgroep Microbiologie. Ik heb daar onderzoek gedaan naar de aerobe afbraakroute van het herbicide trichloorazijnzuur. Bovendien was het een goede gelegenheid om de sfeer in Wageningen te proeven en te bepalen of ik na mijn opleiding nog verder wilde studeren. Het resultaat was duidelijk: ik besloot door te gaan voor een masterstudie!

Het tweejarige masterlprogramma bleek perfect te passen bij mij. Ik kon mijn zaterdagbaantje bij de PTT van Hoogezand naar Wageningen verplaatsen en zo ook de weekenden daar ervaren. Helaas overleed mijn moeder plotseling eind jaren negentig, wat een enorme impact op me had. Ik probeerde mijn verdriet weg te drukken en me volledig te concentreren op mijn afstuderen. Mijn afstudeerbegeleiders boden veel steun en begrip en adviseerden me om een pauze te nemen. Dat advies en dat ze hun medeleven toonden, was voor mij heel waardevol. Het herinnert mij er nog steeds aan dat het oké is om tijd te nemen voor rouw en herstel, en dat persoonlijke gezondheid altijd voorop moet staan.

Loopbaan en hobby's

Sinds mijn afstuderen in 2000 (T32 Milieuhygiëne, specialisatie bodem- ecotoxicologie) ben ik actief in hetzelfde werkveld. Na mijn studie heb ik diverse functies bekleed bij ingenieurs- en adviesbureaus zoals Oranjewoud (Antea Group), Grontmij (Sweco) en Arcadis, waarbij ik mij richtte op water-, bodem- en waterbodemonderzoeken en saneringen. Via het Interprovinciaal Overleg, waar ik de rol van bodemsecretaris vervulde, ben ik ruim 11 jaar werkzaam geweest bij de provincie Drenthe als beleidsmedewerker grondwaterbescherming drinkwaterwinningen.

Ik miste echter het technische aspect in mijn werk; dat kon het Waterbedrijf Groningen me wel bieden. Sinds september 2018 werk ik daar op de afdeling Strategie en Onderzoek als strategisch adviseur, waarbij ik mij inzet voor de continuïteit van drinkwatervoorziening voor zowel het heden als de toekomst voor de inwoners van de provincie Groningen.

Daarnaast werk ik voor VEI als short term expert in Zimbabwe. Daar houd ik me bezig met klimaatbestendige drinkwatervoorzieningsplannen voor de gemeenten Harare, Bulawayo en Mutare.

In mijn vrije tijd wandel, zwem en doe ik aan aerobics. Ook zijn lezen, piano spelen, koken en tuinieren hobby's van me. En als ik dan samen met mijn gezin, familie en vrienden invulling kan geven aan de gezamenlijke hobby’s, wordt het alleen nog maar leuker en geniet ik er nog meer van.

Trots op WUR-DNA

Voor mij was het boek “Silent Spring” uit 1962 van biologe Rachel Carson de reden om Milieukunde/Milieuhygiëne te gaan studeren. En nog steeds is het boek helaas actueel. Een opleiding in milieuwetenschappen in Wageningen was voor mij de allerbeste keuze want ik ben van mening dat Wageningers breed maatschappelijk worden opgeleid. Dynamische interactie tussen mens, maatschappij en milieu kenmerkt WUR.

Aanvullende informatie

LinkedIn Gerda Brilleman-Brondijk
VEI Projects Zimbabwe
Master Earth and Environment
Overzicht Regiobijeenkomsten voor WUR Alumni
Ben jij afgestudeerd aan WUR en wil je ook graag de digitale uitnodigingen ontvangen voor regiobijeenkomsten? Geef dan hier je gegevens door.