Oergezond oervoer?

Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit ‘oervoer’ was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
Dit voedsel moest echter wel allemaal zelf verzameld worden. Er waren nog geen supermarkten, of slagers en bakkers in die tijd. Onze voorouders bewogen dagelijks dan ook veel meer dan de huidige mens: ze zochten naar bessen in het bos, gingen op jacht voor een stuk vlees, etc.

Tegenwoordig eten mensen veel voedsel rijk aan koolhydraten en vet, dat amper vezels en vitaminen bevat. Daarnaast bewegen we steeds minder, waardoor er niet gecompenseerd wordt voor die extra calorieën. Het gevolg? Veel mensen hebben overgewicht en krijgen last van chronische welvaartsziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

De genen van onze prehistorische voorouders sloten perfect aan bij hun levenswijze, die bestond uit veel gezonde voeding en beweging. Onze huidige genen lijken niet veel van de genen van onze voorouders te verschillen, terwijl onze levenswijze compleet veranderd is, met allerlei negatieve gezondheidseffecten als gevolg.

Algemene bronnen
  • Bestrijd welvaartziektes met oervoeding
    Een artikel waarin Prof. Dr. F. Muskiet uitlegt waarom oervoedsel een belangrijke rol kan spelen bij de aanpak van huidige welvaartsziekten.
  • Kookles uit de oertijd
    De Resource is een tijdschrift voor studenten en medewerkers van Wageningen University. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over de voeding uit de oertijd en hoe deze van nut kan zijn voor nu.

Aan de slag met oervoer!

De genen van onze voorouders lijken niet veel te verschillen met onze huidige genen, terwijl onze levenswijze compleet veranderd is, met allerlei negatieve gezondheidseffecten als gevolg. Is het oervoer van toen misschien de oplossing voor de gezondheidsproblemen van nu? Zouden we gezonder zijn als we de hele dag rauwe groenten en fruit op ons menu hadden staan? Zou er genoeg eten uit de natuur zijn voor alle mensen op de aarde? En hoe zou het zijn als jij je eigen voedsel bij elkaar zou moeten sprokkelen? Op zoek naar vruchten en zaden in het bos, op jacht naar een stuk vlees? Hoeveel energie zou je verbranden met al die extra dagelijkse beweging? Hoeveel boterhammen zou je extra moeten eten om voor die extra beweging te compenseren?

Misschien is het leuk om zelf ook een kleine proef met oervoer uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld kijken of het lukt om je ouders op een oervoer-dieet te zetten, of je hele klas. Wie houdt het vol? En wat is het lastigst? Je zou ook in één van de hieronder genoemde boeken kunnen kijken om te zien of er onderzoeken zijn uitgevoerd naar het effect van oervoer-diëten op onze gezondheid. Is het wel zo gezond als nu veel in het nieuws komt? Je zou zelf een standpunt kunnen nemen na je literatuuronderzoek. Of je kunt proberen om iemand te interviewen die veel van het onderwerp af weet.

Uiteindelijk zou je jouw resultaten kunnen presenteren met een poster of een PowerPointpresentatie. Maar je kunt misschien ook een soort tentoonstelling maken met allemaal informatie over oervoer en hoe onze prehistorische voorouders vroeger leefden. Maak er wat “oervoer” hapjes bij.

Bronnen

  • Eerlijk over eten
    Een boek met wetenschappelijk onderbouwde informatie over voeding en gezondheid. Eerlijk over eten, Jill Fullerton-Smith, 1e druk 2007, ISBN: 978 90 229 9322 4
  • Wat is nu gezond
    Een boek geschreven door de Nederlandse professor Martijn Katan over resultaten van wetenschappelijk onderzoeken naar voeding en gezondheid. Wat is nu gezond? Martijn Katan, 12e druk 2009, ISBN: 978 90 351 3351 8
  • Voedsel en voeding: zin en onzin: een boek geschreven door twee hoogleraren van Wageningen University over de zin en onzin die over voedsel en voeding wordt gezegd en geschreven. Voeding en voeding: zin en onzin, Pieter Walstra en Martinus van Boekel, 2e druk 2006, ISBN: 978-90-8686-009-8
  • Bestrijd welvaartziekten met oervoeding
    Een artikel waarin Prof. Dr. F. Muskiet uitlegt waarom oervoedsel een belangrijke rol kan spelen bij de aanpak van huidige welvaartsziekten.
  • Kookles uit de oertijd
    De Resource is een tijdschrift voor studenten en medewerkers van Wageningen University. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over de voeding uit de oertijd en hoe deze van nut kan zijn voor nu.