Promotie
Vleermuizen in de schijnwerpers: Effecten van nachtelijk kunstlicht op het gedrag van foeragerende en trekkende vleermuizen
Samenvatting
Urbanisatie is een serieuze bedreiging voor onze biodiversiteit. Een van de oorzaken hiervan is de verstoring van onze natuurlijke omgeving door lichtvervuiling. Vleermuizen zijn vrijwel exclusief nachtactief; de veiligheid van de duisternis is bepalend voor hun temporele niche in het ecosysteem. Dit maakt ze in het bijzonder kwetsbaar voor lichtvervuiling, en daarom is er een grote behoefte aan mitigerende maatregelen voor vleermuizen. Voor het vaststellen van effectieve mitigerende maatregelen, bijvoorbeeld door verlichtingsniveaus zo te verlagen dat vleermuizen niet langer verstoord worden, is het essentieel dat we ook weten waar de drempelwaarde in intensiteit van verstorend licht zich bevindt.
Het algemene doel van het werk in deze thesis was om het ruimtelijk gedrag van vleermuizen in reactie op de intensiteit van licht met verschillende spectra te onderzoeken. Dit onderzoek kan daarmee helpen om richtlijnen op te stellen om de negatieve impact van nachtelijke verlichting op vleermuizen te voorkomen, in het bijzonder als het gaat om habitat fragmentatie.