Promotie

Towards Sustainable Global Food and Biomass Systems

Interactions between Food Loss and Waste reductions, Dietary Shifts, and transitioning to a Circular Bio-based Economy

Promovendus A (Alessandro) Gatto
Promotor prof.dr. JCM (Hans) van Meijl
Copromotor dr.ir. MH (Marijke) Kuiper
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Agrarische economie en plattelandsbeleid
Datum

di 12 maart 2024 11:00 tot 12:30

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de VN, terwijl we de uitdaging van het voeden van een groeiende wereldbevolking op een duurzame en inclusieve manier aanpakken, vereist een alomvattende transformatie van ons voedselsysteem en de bredere bio-economie. In deze scriptie wordt een diepgaande verkenning geboden van economische, sociale en milieu-synergie-effecten en trade-offs van een deel van de mogelijke oplossingen binnen de bredere context van duurzame voedselbiomassa-systemen: reductie van voedselverlies en -verspilling, dieetverschuivingen, en de overgang naar een circulaire bio-gebaseerde economie. Deze scriptie richt zich op twee specifieke onderzoeksvraagstukken die, indien aangepakt, gelijktijdig onderzoek naar duurzame voedsel- en biomassasystemen zouden helpen: (i) het invullen van gegevenslacunes met betrekking tot voedselverlies en -verspilling langs mondiale toeleveringsketens, en (ii) het verbeteren van de multidisciplinaire modellering van mondiale biomassasystemen om analyses van duurzaamheidstransities te verbeteren. Via de verschillende hoofdstukken neemt deze studie een stapsgewijze aanpak, waarbij de complexiteit van analyses en methoden wordt uitgebreid.