Promotie

Tomatenbladeren: eiwit- of protease-bron?

Promovendus dr. Y (Yafei) Yu
Promotor prof.dr.ir. AJ (Atze Jan) van der Goot
Copromotor prof.dr.ir. LM (Luisa) Trindade
Organisatie Wageningen University, Food Process Engineering
Datum

wo 25 september 2024 15:30 tot 17:00

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Tomaten, de populairste groente ter wereld, worden wereldwijd geteeld met een jaarlijkse productie van 180 miljoen ton. Dit leidt tot ongeveer 120 miljoen ton tomatenbladeren als bijproduct. Momenteel worden deze bladeren meestal weggegooid, wat resulteert in een aanzienlijk verlies van waardevolle componenten zoals eiwitten. Dit proefschrift onderzocht de haalbaarheid om eiwitten uit tomatenbladeren te extraheren. Hoewel het technisch haalbaar is om eiwitten met een hoge zuiverheid te extraheren, is het proces intensief en is de opbrengst zeer laag. Eén van de redenen voor de lage opbrengst is te wijten aan de endogene proteasen. Deze enzymen zijn aanwezig in het sap en kunnen tijdens de extractie eiwitten afbreken.

Als alternatief heeft dit proefschrift het potentieel aangetoond van het gebruik van het sap voor nieuwe toepassingen, vanwege zijn proteolytische activiteit. Deze route vereist minder proces en gebruikt het sap als geheel, in plaats van een klein deel te isoleren. Met deze bevinding wijst ons onderzoek een nieuwe richting uit voor het valoriseren van agrarische afvalstromen zoals tomatenbladeren.