Promotie
Streven naar gezondere palm olie: 2- & 3-MCPD esters en glycidyl esters verminderen in palmolie door middel van complexe mitigatie strategieën
Samenvatting
Palm olie behoort wereldwijd tot de meest geproduceerde en gebruikte plantaardige olie. Dankzij haar specifieke fysisch-chemische eigenschappen wordt het breed ingezet in de productie van allerlei voedingsmiddelen. In het laatste decennium is gebleken dat de proces contaminanten 2-MCPDE, 3-MCPDE en glycidyl esters (GE) voor kunnen komen in geraffineerde plantaardige oliën, met name in palm olie. Deze proces contaminanten worden tijdens het raffinageproces gevormd en eenmaal gevormd zijn ze lastig te verwijderen. In deze thesis, zijn effectieve mitigatie strategieën ontwikkeld om het niveau van 2-, 3-MCPDE en GE te reduceren op basis van fysische en chemische raffinage. Daarnaast zijn potentiële organochloor-houdende voorlopers van 2- en 3-MCPDE met uiteenlopende massa’s geïdentificeerd in ruwe palm oliën. Deze ontdekking zou in de toekomst wellicht een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling van nog efficiëntere mitigatie strategieën in de palm olie keten.