Seminar

Seminar: Diversiteit aan gewassen, voedsel en cultuur 

In het verlengde van het oogstfeest in september nodigen we je graag uit om met ons in dialoog te gaan over de diversiteit van voedsel uit de hele wereld, in Nederland en op Wageningen Campus.

Organisator Leerstoelgroep Biosystematiek
Datum

ma 20 november 2023 13:00 tot 17:30

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500

Tijdens het Oogstfeest op 20 september hebben we met z'n allen de oogst van veel verschillende semi-tropische gewassen gevierd en genoten van heerlijke gerechten uit verschillende wereldkeukens. Om dieper hierop in te gaan, organiseren we een seminar met een focus op twee onderwerpen:

  • De toename van biodiversiteit in ons landbouwsysteem
  • Het belang van voedsel en cultuur

We hebben enkele internationale sprekers uitgenodigd die dit complexe onderwerp vanuit verschillende perspectieven bekijken en inzichten vanuit verschillende invalshoeken delen. We willen de dialoog aangaan over wat de behoeften van de betrokken mensen zijn en hoe wij, als WUR gemeenschap, hierin kunnen ondersteunen?

Onze boeiende lezingen en uitwisseling zullen je inspireren, informeren en enthousiast maken over de toekomst van voedsel!

Programma

Introductie

Titel Presentator(s) Functie/afdeling
Wat stellen we ons voor als een meer divers, duurzaam en sociaal inclusief landbouwsysteem? Eric Schranz & Martina Huber Hosts (WUR – Biosystematics)
Wat betekent een biodiversiteitspositief voedselsysteem in een wereldwijde context op lokaal niveau? Jeanne Nel Programmaleider Biodiverse Environment

De groei van biodiversiteit in ons landbouwsysteem

Titel Presentator(s) Functie/afdeling
Intercropping voor biodiversiteitspositieve landbouwsystemen Erik Poelman & Dirk van Apeldoorn WUR - Entomology/WUR - Farming Systems Ecology
Nieuwe gewassen ontdekken die voldoen aan nieuwe eisen Luisa Trindade WUR – Plant Breeding
De rol van de genenbank bij het verbreden en behouden van gewasdiversiteit Theo van Hintum Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN)

Lessen uit de praktijk – lokale initiatieven en organisaties

Titel Presentator(s) Functie/afdeling
Diversiteit in zaden en culturen - het voorbeeld van "Het Kiemkollectief" Laura van Bellen DRIFT | oprichter van 'Het Kiemcollectief'
Stadslandbouw creëren met een diverse gemeenschap - het voorbeeld van Amsterdam Zuidoost Marcel Vijn & Jan Eelco Jansma WUR - Open Teelten

Het belang van voedsel en cultuur in het zorgen voor verandering

Titel Presentator(s) Functie/afdeling
Integraal behoud van gewasdiversiteit in een gebied van herkomst - een perspectief uit de Andes Stef de Haan International Potato Center
Etnobotanie - de historische achtergrond van gewasselectie - het voorbeeld van Suriname Tinde van Andel Naturalis Biodiversity Center/WUR - Biosystematics
De onderlinge relaties tussen voedsel, culturen en gewoonten Oona Morrow WUR - Rural Sociology