Activiteit

Science Summit: Van wereldwijde doelen naar groener eten, versterk de natuur met duurzame voeding

Gewapend met het wereldwijde biodiversiteitskader van Kunming-Montreal beginnen we aan een immense en dringende uitdaging om de curve van biodiversiteitsverlies tegen 2030 om te buigen. Hoe ambitieus onze gangbare inspanningen voor de bescherming en het herstel van de natuur ook zijn, deze inspanningen alleen zullen niet genoeg zijn om deze curve te buigen. Er zijn cruciale transformatieve veranderingen nodig in de manier waarop de samenleving produceert en consumeert.

Organisator Wageningen University & Research
Datum

vr 15 september 2023 19:15 tot 20:45

Locatie Hybride – online of live in New York (Scandinavia House, 58 Park Ave, New York, NY 10016, United States)

Biodiversiteitsinspanningen richten zich meestal op duurzame productie, maar duurzame consumptie wordt steeds meer onderkend, vooral op mondiaal niveau. Als het gaat om duurzame consumptie, is het voedsel dat we eten echt belangrijk. Verschuivingen naar gezonde en ecologisch duurzame voeding zullen tegelijkertijd klimaatverandering en verlies van biodiversiteit tegengaan en de gezondheid en levensduur van de mens verbeteren.

Een directe mogelijkheid om deze voordelen te verwezenlijken is het verbinden van vaak vergeten bondgenoten die werken aan nationale voedingsrichtlijnen, nationale biodiversiteitsstrategieën en actieplannen, en nationaal vastgestelde bijdragen aan klimaatactie. Deze instrumenten vertegenwoordigen plannen op landenniveau voor de korte tot middellange termijn om toezeggingen voor doelen op het gebied van voedsel, biodiversiteit en klimaat te realiseren. Door deze met elkaar te verbinden kunnen gangbare acties worden gecombineerd met nieuwe benaderingen, kunnen nieuwe samenwerkingsverbanden en bondgenoten worden gemobiliseerd en kan samen verandering worden bewerkstelligd met een groter en sneller effect.

Over de sessie

In deze sessie wordt onderzocht hoe deze belangrijke processen met elkaar verbonden kunnen worden: Wat is er nodig voor nationale overheden om een meer centrale rol te spelen in het vormgeven van voedingskeuzes die meer in lijn zijn met wereldwijde gezondheids-, biodiversiteits- en klimaatdoelen? Voor welke dilemma's staan verschillende landen, gezien hun lokale realiteit en context? Het doel van de sessie is het delen van kennis tussen verschillende landen, het versterken van de samenwerking tussen wetenschap, beleid en praktijk en het aanmoedigen van de betrokkenheid van landen bij het verbinden van hun nationale plannen en toezeggingen op het gebied van voeding, biodiversiteit en klimaat. Dit is het begin van een WUR-WWF-samenwerking om interdisciplinaire wetenschap, sectoroverschrijdend beleid en diverse maatschappelijke waarden over voeding en natuur met elkaar te verweven. De inzichten in deze sessie zullen worden gebruikt om wetenschappelijke en beleidsperspectieven te bieden die de Summit of the Future van 2024 kunnen inspireren over hoe voeding, biodiversiteit en klimaatdoelen beter op elkaar kunnen worden afgestemd om het leven van mensen positief te beïnvloeden.

Registratie

Sprekers

Edith Feskens

Prof. dr. ing. Edith Feskens is hoogleraar Mondiale Voeding aan Wageningen University & Research. Op dit moment richt ze zich op het bestrijden van ondervoeding in al haar vormen, wereldwijd en in het bijzonder in lage- en middeninkomenslanden, en inclusief trade-offs met duurzaamheid.

Sjoukje Heimovaraa

Dr. ir. Sjoukje Heimovaara is voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research. Ze is ook onder andere SDG 12.3 Champion, lid van de Raad van Toezicht van het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT), lid van het Wetenschappelijk Adviescomité van de UN Food System Coordination Hub.

Nelly Isigi Kadagi

Dr. Nelly Isigi Kadagi is directeur van Conservation Leadership en het Education for Nature Program voor het WWF. In deze functie houdt Nelly toezicht op en beheert ze WWF's strategie voor capaciteitsontwikkeling en leiderschap op het gebied van natuurbehoud. Ze geeft ook leiding aan het Russell E. Train Natuur Educatie Programma (EFN).

Brent Loken

Brent Loken, PhD, is Global Food Lead Scientist voor het WWF. In zijn rol biedt Brent leiderschap door middel van toekomstgericht onderzoek, wetenschappelijke richting voor het stellen van doelen, wetenschappelijke analyse ter ondersteuning van strategieontwikkeling en het beheer van intern en extern wetenschappelijk talent om het Global Food Practice team te ondersteunen bij het bevorderen van een ambitieuze agenda.

Jeanne Nel

Dr. Jeanne Nel leidt het programma Biodiverse Environment Programme van Wageningen Universiteit & Research, Nederland. Ze is opgeleid als wetenschapper op het gebied van biodiversiteit. Ze werkt nu aan het verbinden van kennis en perspectieven tussen vele silo's, om co-leren, kennis en transformatieve acties voor een rechtvaardige, op de natuur gebaseerde toekomst te stimuleren.

Ravic Nijbroek

Dr. Ravic Nijbroek is hoofd Wetenschap en Impact bij WNF-Nederland. Aanvankelijk opgeleid als milieu- en landbouwingenieur, voltooide hij een PhD in politieke ecologie, waarin hij de rol van macht, kennis en het discours in de ontwikkeling van beleid voor aanpassing aan klimaatverandering onderzocht.

Voor wie is dit relevant?

We nodigen mensen uit die geïnteresseerd zijn in samenwerking aan evidence-based beleid voor voedsel, natuur en klimaat, en die wereldwijde doelen willen vertalen naar lokale actie. Deze sessie legt de nadruk op doelen op het gebied van voedsel, biodiversiteit en klimaat, maar biedt ook een breed toepasbare bestuurlijke aanpak voor de integratie van beleid voor de hele samenleving, waarbij verschillende maatschappelijke waarden met elkaar worden verweven.

Uitkomsten van de sessie

  • Geïnspireerde deelnemers - onderzoekers, maatschappelijke organisaties, vertegenwoordigers van delegaties - die mensen in hun eigen netwerken kunnen stimuleren om een kritisch momentum te creëren voor een toekomst op het gebied van voeding, biodiversiteit en klimaat die het leven van mensen positief beïnvloedt.
  • Perspectieven voor samenwerking en bestuur om de Summit of the Future in 2024 te inspireren over hoe de samenwerking te verbeteren voor voedsel-, klimaat- en natuurtransformaties die het leven van mensen positief beïnvloeden.
  • Coördinatie en versterking van toezeggingen op nationaal niveau voor veranderingen die nodig zijn om uitdagingen op het gebied van biodiversiteit, klimaat en voedsel aan te pakken
  • De start van een samenwerkingsproces tussen WUR en WWF om samen te werken met hun netwerken om interdisciplinaire wetenschap, sectoroverschrijdend beleid en diverse maatschappelijke waarden over voedsel en natuur met elkaar te verbinden.