Promotie

Robuuste, automatische en kwantitatieve peptide analyse

Compositie analyse van eiwithydrolysaten voor voedselapplicaties en genetische varianten, en inzicht in de actie van proteases

Promovendus GJC (Gijs) Vreeke MSc
Promotor prof.dr.ir. JP (Jean-Paul) Vincken
Copromotor dr.ir. PA (Peter) Wierenga
Organisatie Wageningen University, Food Chemistry
Datum

di 23 januari 2024 16:00 tot 17:30

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

De afbraak van eiwitten in peptiden is een belangrijk proces voor de productie van baby- en sportvoeding. Hetzelfde proces speelt zich ook af in het lichaam: eiwitten worden omgezet in peptiden om opgenomen te kunnen worden in het lichaam. Om eiwitafbraak beter te begrijpen, is het essentieel om de gevormde producten (peptiden) te identificeren en kwantificeren. In deze PhD-dissertatie hebben we een methode geïntroduceerd om peptiden te karakteriseren met LC-MS. De methode is snel, geeft betrouwbare resultaten en maakt het mogelijk om concentraties te berekenen. Vervolgens hebben we de methode toegepast in onderzoeken verschillend in complexiteit. We hebben bijvoorbeeld gezien dat verschillende erwtenrassen dezelfde eiwitsamenstelling hebben. Daarnaast onderzochten we de acties van enzymen in het maag-darmkanaal. We zagen bijvoorbeeld dat zuurgraad geen invloed heeft op de selectiviteit van het enzym uit de maag.