Lezing

Ritzema Bos lezing: Kevin Folta

De eerste Ritzema Bos Lezing verzorgd door Viola Willemsen was met een opkomst van meer dan 60 deelnemers en een gezellige borrel na afloop, een succes. De tweede lezing wordt verzorgd dan niemand minder dan Kevin Folta. Folta is professor in de Horticultural Sciences Department aan de Universiteit van Florida.

Organisator Plant Sciences Group
Datum

di 25 juni 2024 16:00 tot 17:00

Locatie Orion, gebouwnummer 103
Bronland 1
103
6708 WH Wageningen
+31 (0)317 48 87 77
Zaal/kamer C1005/C1040

Van 2007 tot 2010 speelde Folta een sleutelrol in het project om het genoom van aardbeien in kaart te brengen en hij blijft zich verdiepen in fotomorfogenese in planten en de verbindingen die de smaak van aardbeien beïnvloeden. Als wetenschapscommunicator is Folta sinds 2002 bijzonder actief in discussies over biotechnologie. In 2017 werd hij verkozen tot fellow van het Committee for Skeptical Inquiry.

Folta's onderzoeksgroep richt zich op twee primaire gebieden: het gebruik van licht om planteneigenschappen te controleren en het gebruik van genomica om moleculaire markers te identificeren voor essentiële kenmerken van fruitplanten. Zijn werk op het gebied van fotomorfogenese onderzoekt hoe licht kan worden gebruikt om de groei en kwaliteit van planten te beïnvloeden, met als doel het genetisch potentieel te maximaliseren zonder chemische of genetische modificaties. Op het gebied van genomica voor aardbeien heeft Folta belangrijke verbindingen geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor de smaak, met als doel om via traditionele methoden smaakvollere variëteiten te kweken.

Als voorstander van effectieve wetenschapscommunicatie biedt Folta workshops aan om wetenschappers en boeren te leren hoe ze beter met het publiek kunnen communiceren. Hij is de gastheer van de podcast “Talking Biotech”, waarin hij de vooruitgang in de landbouwbiotechnologie en andere wetenschappelijke onderwerpen bespreekt met experts. Zijn inspanningen zijn erop gericht om de kloof tussen wetenschappelijke kennis en het begrip van het publiek te overbruggen, door geïnformeerde discussies over controversiële onderwerpen zoals GGO's en genetische manipulatie te bevorderen.

Poster