Promotie

Lignine als marker voor verteerbaarheid en passagevan voer in varkensonderzoek

Promovendus RJ (Romy) Veersma MSc
Promotor dr.ir. MA (Mirjam) Kabel
Copromotor G (Gijs) van Erven PhD MSc
dr.ir. S (Sonja) de Vries
Organisatie Wageningen University, Food Chemistry
Datum

do 10 april 2025 15:30 tot 17:00

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Vanwege de toename aan inmenging van vezelrijke reststromen in diervoeding, wordt een beter begrip van het effect van voedingsvezels in het maagdarmkanaal op de vertering en darmgezondheid van (monogastrische) dieren zoals varkens nagestreefd. Om betere inzichten van zulke vezelrijke diëten te krijgen moeten er veldstudies worden uitgevoerd, gericht op het in kaart brengen van verteerbaarheid. Zulke studies vragen echter om een geschikte marker. In dit onderzoek hebben we de ‘geaccepteerde’ (structurele) inertheid van voer-lignine geëvalueerd gedurende passage door het maagdarmkanaal van varkens, evenals het potentieel ervan als marker om de nutriëntverteerbaarheid en darmpassage bij varkens te schatten. Om dit te bewerkstelligen hebben we grondige methode-optimalisatie en -validatie uitgevoerd, waardoor kwantificatie van lignine in complexe (feces en darminhoud) matrices mogelijk werd.